Artsen zonder Grenzen


Verkrachting en sexueel geweld in Darfur dagelijkse realiteit


07/03/2005 11:36 -- Verkrachtingen en sexueel geweld maken nog steeds en veelvuldig slachtoffers onder vrouwen en meisjes in het door oorlog verwoeste Darfur, aldus Artsen zonder Grenzen in een rapport dat op 7 maart wereldwijd is uitgebracht. De verhalen van verkrachte vrouwen zijn een afschuwelijke illustratie van de dagelijkse realiteit in de Sudanese provincie. Inmiddels zijn al meer dan 2 miljoen mensen op de vlucht in Darfur voor het voortdurende geweld.

Tussen oktober 2004 en half februari 2005 behandelden onze artsen in Zuid- en West-Darfur bijna 500 verkrachte vrouwen en meisjes. Volgens AzG is dit aantal maar een fractie van het totale aantal slachtoffers, omdat veel vrouwen de misdaad niet aan durven te geven of hulp durven te zoeken. Bijna eenderde (28%) van de slachtoffers die voor behandeling naar AzG kwam, vertelde dat ze vaker dan één maal verkracht waren, door één of meerdere aanvallers. In meer dan de helft van de gevallen ging de verkrachting gepaard met ander fysiek geweld. Een groot aantal vrouwen verklaarde tegenover AzG met bijlen, zwepen en stokken geslagen te zijn, voor, gedurende of na de verkrachting. Sommige vrouwen waren duidelijk zwanger op het moment van de verkrachting, variërend van vijf tot acht maanden.

De meerderheid van de vrouwen vertelde AzG dat ze werd aangevallen toen ze de relatieve veiligheid van hun dorpen of kampen verlieten om brandhout of water te halen; dagelijkse activiteiten noodzakelijk voor het overleven van hun families.


81% van de 500 slachtoffers die AzG behandelde vertelde dat militieleden of militairen de verkrachting afdwongen met gebruik van hun wapens. In Darfur, en in andere conflicten, wordt verkrachting regelmatig en doelbewust ingezet als oorlogswapen. Het sexueel geweld wordt ingezet om de levens van een deel van de bevolking te ontwrichten en te bedreigen.

In plaats dat de vrouwen goede medische en psycho-sociale zorg ontvangen, worden de vrouwen en meisjes die het sexueel geweld overleven gestigmatiseerd en soms zelfs verstoten door hun naasten. In sommige gevallen zijn slachtoffers van verkrachting zelfs gevangen gezet terwijl de daders ongestraft rond blijven lopen. Dat maakt het al bestaande patroon van verwaarlozing en misbruik nog afschuwelijker.

Ondanks de verwoestende gevolgen, de omvang en de diepe impact op de samenleving heeft het sexueel geweld in Darfur, en in andere conflicten, nog niet de aandacht gekregen die het verdient., zegt Kenny Gluck, Directeur Operaties van Artsen zonder Grenzen in Amsterdam. Dit moet veranderen. Er moet een einde komen aan deze wrede misdaad, die een schending is van het internationaal humanitair recht. De daders mogen niet langer vrijuit gaan, maar moeten worden vervolgd.

Aan de vooravond van Internationale Vrouwendag (8 maart) roept Artsen zonder Grenzen lokale regeringen en gezondheidszorginstanties op slachtoffers van sexueel geweld alle nodige hulp te bieden en een einde te maken aan stigmatisering en uitsluiting van de slachtoffers van verkrachting.

Artsen Zonder Grenzen -- Plantage Middenlaan 14 1018 DD Amsterdam -- GIRO 4054