Partij van de Arbeid


Den Haag, 07 maart 2005


Vragen van de leden Arib en Heemskerk (beide PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1.


Hebt u kennisgenomen van het bericht in het ANP en Medisch Contact dat duizenden mensen wachten op oordeel in zorggeschil? 1


2.


Klopt het dat het aantal mensen dat tegen een afwijzing van een vergoeding voor bijvoorbeeld zelfzorgmiddelen, behandelingen, hulpmiddelen enz. in bezwaar gaat explosief is gestegen?


3.


Klopt het dat als gevolg van de bezuinigingen in de gezondheidszorg het College voor Zorgverzekeringen het werk niet meer binnen de afgesproken termijnen kan afhandelen en dat 4000 verzekerden wachten op een advies van het CVZ over het al dan niet vergoeden van een behandeling, hulpmiddel enz.?


4.


Wat is uw mening over het niet halen van de wettelijke termijn van tien weken waarbinnen het CVZ een advies moet uitbrengen? Deelt u de mening van het CVZ dat het niet over voldoende menskracht beschikt om binnen de wettelijke voorgeschreven termijnen een advies uit te brengen? Bent u bereid het CVZ voldoende te equiperen om deze taak goed te kunnen uitoefenen?


5.


Wat vindt u van het oordeel van het College voor Zorgverzekeringen dat in slechts zeven procent van de gevallen dat een ziekenfonds een claim van een patient ten onrechte heeft afgewezen en dat in verreweg de meeste gevallen het besluit van het betrokken ziekenfonds juist was?


6.


Wat zijn volgens u de oorzaken van de toename van vergoedingsconflicten? Wie is verantwoordelijk voor de informatievoorziening over wat wel en niet wordt vergoedt?


7.


Hoe verklaart u de grote verschillen tussen de zorgverzekeraars inzake een vergoedingsconflict waarbij het CVZ om advies wordt gevraagd?


8.


Deelt u de mening dat de namen van de ziekenfondsen waar vaak vergoedingsconflicten bekend dienen te zijn?


9.


Wat vindt u van de analyse van de verschillen tussen de zorgverzekeraars namelijk zorgverzekeraars die hoge uitgaven hebben, ook de meeste conflicten met hun verzekerden hebben, terwijl ziekenfondsen met lagere uitgaven juist veel minder geschillen tellen?


1. ANP en Medisch Contact 4 maart 2005