Gemeente Breda

Gemeente selecteert architect fiets- en voetgangersviaduct A27

Architectenbureau Lode Havermans uit Breda gaat voor de gemeente het fiets- en voetgangersviaduct over de A27, ter hoogte van de molen in Bavel ontwerpen.
Op basis van van tevoren vastgestelde - toetsingscriteria, zoals visie op de ontwerpopgave, het beschrijven van de aanpak, een raming van bouwkosten en ontwerpkosten, heeft de selectie plaatsgevonden. Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat Lode Havermans daarbij als beste uit de bus kwam.

In de nieuwbouwwijk Nieuw Wolfslaar wordt extra aandacht besteed aan voetgangers en fietsers. Het realiseren van aaneengeschakelde en sociaal veilige routes staat daarbij centraal. Een belangrijk uitgangspunt hierbij was het herstellen van de directe verbinding met Bavel voor het langzaam verkeer. Het doortrekken van de Oude Bredaseweg, door het realiseren van een fiets- en voetgangersviaduct over de A27, is hiervoor een uitstekende oplossing. De oude historische verbinding tussen Breda en Bavel wordt op deze wijze hersteld.

Het fietspad loopt vanaf de Nieuw Wolfslaarlaan geleidelijk omhoog naar het hoogste gedeelte van het landschapspark (de geluidswal) en gaat als fietspad aan de andere kant van de A27 weer naar beneden.

Het nieuwe fiets- en voetgangersviaduct maakt het voor inwoners uit Bavel mogelijk om in relatief korte tijd met de fiets vanuit Bavel het winkelcentrum De Burcht en de overige voorzieningen in de wijk IJpelaar te bereiken. Niet alleen voor bewoners uit Nieuw Wolfslaar is Bavel dan per fiets gemakkelijk te bereiken, ook vanuit andere wijken in Breda en met name de wijk IJpelaar is het mogelijk snel naar Bavel en het achterliggende natuurgebied te fietsen.

Volgens planning start de bouw in het tweede kwartaal van 2006. De verwachte oplevering vindt plaats in het vierde kwartaal van dat jaar.

Breda, 7 maart 2005