Ingezonden persbericht


Waarom veel vrouwen hun ambities niet waarmaken

De weg naar de top in organisaties kent voor de meeste vrouwen veel struikelblokken. Te veel, zo blijkt, want maar weinig vrouwen halen de top of maken hun dromen waar. Dat is jammer voor vrouwen, die vaak met veel ambities hun loopbaan beginnen. Het is ook heel zonde voor organisaties. Meer vrouwen als beslissers in het Nederlandse bedrijfsleven zou organisaties echt verbeteren. Daarom heeft Esther Mollema, oprichter van het management development platform Direction, de training "Developing Female Leaders" ontwikkeld. Op 19 en 20 mei a.s. start deze training in Utrecht voor jonge, vrouwelijke talenten.

"Voor dit programma heb ik een persoonlijke en een zakelijke motivatie. Ik realiseerde me twee jaar geleden, dat als we op dezelfde voet doorgaan, het probleem dat vrouwen in het bedrijfsleven de top niet halen, gedurende mijn werkende leven niet opgelost zou worden. Dat kan ik gewoon niet accepteren, daar wil ik iets aan doen. Daarnaast heb ik als directeur van Direction dagelijks veel contact met beslissers in het Nederlandse bedrijfsleven. Dat zijn nu nog vooral mannen. Ook zij zijn het met me eens dat organisaties er beter van worden als de belangrijke beslissingen in bedrijven niet alleen meer door mannen worden genomen." aldus Esther Mollema.

Op de website van Direction schrijft Esther in haar maandelijkse column o.a.:

"Unilever bevindt zich in zwaar weer. De gekozen strategie lijkt niet goed te werken. Ik hoop dat Unilever bij haar heroriëntering ook vrouwen gaat inzetten, wellicht dat dit betere resultaten met zich mee zou kunnen brengen. Het blijft voor mij niet echt te begrijpen dat tot op de dag van vandaag het mannen zijn die merken als Omo, Dove en Cif begeleiden. Dat zijn toch merken die feitelijk (helaas) nog steeds vooral door vrouwen worden gekocht en gebruikt? Vrouwen in bij Unilever zouden een zegen zijn voor de organisatie, de beurskoers en haar reputatie. En dat is nog maar één voorbeeld van een organisatie waar vrouwen dringend nodig zijn.

Ik ken wel vrouwen die Unilever kunnen helpen, maar ik geef toe; niet zoveel. Waar zijn toch die vrouwen?

Tot voor kort gaven we de schuld aan het glazen plafond en als je de pers, onderzoeken en uitspraken rond dit fenomeen volgt weet je dat het huidige geloof is dat vrouwen gewoon de ambitie missen. Beide redenen zijn een beetje waar. Er zijn best een paar mannenbolwerken die het samenwerken met vrouwen lijken te verafschuwen. Ook zijn er natuurlijk vrouwen zonder ambities, maar er zijn veel meer vrouwen die hun ambities gaandeweg hun werkzame leven verliezen. Onlangs werd door Akzo Nobel nog gepubliceerd dat uit een enquête is gebleken dat ruim tweederde van de vrouwen een topfunctie ambieert.

Er is niet één reden waarom vrouwen de top niet bereiken. Het zijn er juist heel veel en dat maakt het allemaal zo complex. Laten we er eens een paar bespreken die ik afgelopen twee jaar tijdens mijn onderzoek tegenkwam:
* Vrouwen hanteren macht op een andere manier dan mannen.
* Veel vrouwen beseffen te weinig dat mannen de spelregels hebben bedacht, van het 'spel' dat we in het bedrijfsleven met elkaar spelen.
* Het niet onderhouden van een netwerk van beslissers is een "foutje" waaraan veel vrouwen zich schuldig maken.
* Als er al een glazen plafond bestaat, dan is die vaker thuis dan op het werk. Vooral in een gezin dat groeit, groeien de taken in de huishouding en de verzorging sterk en ontstaan er in bijna alle Nederlandse gezinnen scheve verhoudingen, waarbij vrouwen veel te veel taken op zich nemen." De tweedaagse training "Developing Female Leaders" bespreekt 11 valkuilen in al haar nuances. Deelnemers houden zich de spiegel voor én leren pro-actief de valkuilen op te zoeken en te vermijden. Tevens biedt de training een methode (de Carrière Barometer) om periodiek jezelf te evalueren en tijdig bij te sturen. Direction wil met het programma meer vrouwen in de gelegenheid stellen om hun ambities waar te maken.

"Met enkele grote Nederlandse organisaties werk ik nu aan een intern programma voor alle jonge vrouwelijke talenten. Het is goed om bij deze jonge ambitieuze schoolverlaters te beginnen, maar er is uiteraard ook nog hoop voor mijn eigen generatie."

--------------------------------



Ingezonden persbericht