CDA

07-03-05
Ross kondigt verplicht gebruik meldcode kindermishandeling aan

Beroepsbeoefenaren die tijdens hun werk in contact komen met kinderen moeten van staatssecretaris Clémence Ross een meldcode kindermishandeling gaan gebruiken.

Ross legt in de brief uit waarom ze kiest voor verplichte meldcode en niet voor een meldplicht. Bij een meldplicht moeten de beroepsbeoefenaren altijd een mogelijk geval van kindermishandeling melden, wat zo blijkt in andere landen zal leiden tot een stijging van vals positieve meldingen, meldingen die bij nader inzien geen mishandeling blijken te zijn. Bovendien kunnen ouders bij een meldplicht artsen of hulpverleners gaan mijden, uit angst voor een verplichte melding. Een verplicht gebruik van een meldcode zal ertoe leiden dat in iedere situatie een zorgvuldige afweging wordt gemaakt. Dit heeft veruit mijn voorkeur boven een meldplicht, aldus Ross.

In Nederland wordt momenteel al vrijwillig met een meldcode kindermishandeling gewerkt. Begin volgend jaar zal naar verwachting zestig tot tachtig procent van de beroepsgroepen in de jeugdgezondheidszorg, de kinderopvang en het onderwijs met een meldcode werken.
Ross denkt in de Wet op de jeugdzorg te regelen dat instellingen, waar beroepsbeoefenaren werken die met kindermishandeling in aanraking kunnen komen, zelf een meldcode moeten vaststellen, die wordt goedgekeurd door de ministeries van VWS en Justitie. Verder wil ik regelen dat de beroepsbeoefenaren die bij deze instellingen werken, dan ook werken volgens die meldcode. Ook zal Ross bekijken hoe en waar de naleving van het verplichte gebruik van de meldcode een plek kan krijgen.