FNV

Staking in de Metalektro voor gezondere CAO

FNV Bondgenoten heeft vandaag een ultimatum gestuurd naar werkgeversvereniging FME/CWM van de Metalektro. Gaat de FME niet voor maandag 28 maart middernacht in op de eisen van de bond voor een nieuwe CAO, dan zijn stakingen onvermijdelijk.
Het ultimatum volgt op het vastlopen van het vastlopen van de CAO-onderhandelingen op 25 februari 2005. FNV Bondgenoten kon het toen met de FME niet eens worden over onder andere het ombouwen van de pensioenregeling.

De bond heeft in het ultimatum zijn vier belangrijkste eisen geformuleerd waaraan de werkgevers gehoor moeten geven:
* Handhaving van de pensioenleeftijd op 61 en 62 jaar en van de huidige premieverdeling

* Geen generieke arbeidsduurverlenging

* 0,5% structurele loonsverhoging en 1% eenmalig per 1 mei 2005 en 2% structureel per 1 januari 2006 bij een looptijd tot 1 januari 2007

* Handhaving van 100% loondoorbetaling in het eerste ziektejaar en geen lagere loondoorbetaling dan 85% in het tweede ziektejaar aan werknemers die zich voor hun reïntegratie inspannen.

"Deze vier punten zijn voor ons heel hard", zegt Hans van der Windt, bestuurder van FNV Bondgenoten. "Maar niet alleen voor ons, ook onze leden geven dat aan. Wij hebben dat laten onderzoeken door TNS-NIPO. Dat onderzoek toont aan dat 46% van de werknemers in de Metalektro bereid is het werk neer te leggen voor een CAO waarin zaken als arbeidsduur en pensioen goed worden geregeld. En die actiebereidheid stijgt met de dag, merken we bij de mensen".

De CAO Metalektro geldt voor zo'n 180.000 werknemers.