Stichting Wakker Dier

NIEUW SUCCES IN DE FOIE GRAS CAMPAGNE

Persbericht - 07 maart 2005

Restaurant De Beukenhorst aan de Markt in Winterswijk heeft op verzoek van Stichting Wakker Dier toegezegd nooit meer foie gras op het menu te zetten. De eigenaresse van het restaurant was geschokt door de gruwelijke manier waarop ganzen en eenden worden gedwangvoederd. Nadat Wakker Dier de eigenaresse hierop had gewezen en haar dringend had verzocht foie gras van het menu te halen, nam ze contact op met Wakker Dier met de mededeling hier gehoor aan te geven: vanaf half maart zal in de Beukenhorst nooit meer foie gras geserveerd worden. Eerder haalden al veel andere restaurants de foie gras van de kaart na overleg tussen Wakker Dier en horeca-organisaties, zoals recentelijk restaurant le Cirque van Joop van den Ende. Ook hebben alle Tweede Kamerfracties, behalve het CDA, zich openlijk uitgesproken tegen de consumptie van foie gras. De productie van foie gras is vanwege het dierenleed in Nederland, evenals in veel andere landen, verboden. De WTO verbiedt importbeperkingen die betrekking hebben op dierenwelzijnsredenen en daarom mag Nederland de import niet verbieden. De eenden en ganzen worden met trechters en buizen meermalen per dag pneumatisch gedwangvoederd om in enkele weken tijd vijf tot tien keer grotere levers te krijgen dan normaal. Hierdoor ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de dwangvoedering gepaard gaat met veel dierenleed.

Stichting Wakker Dier voert sinds drie jaar actie tegen de verkoop van de dieronvriendelijke foie gras (ganzen- of eendenleverpaté). Met succes: de Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah en Konmar stopten inmiddels met de verkoop van foie gras. Ook Rabobank wil geen foie gras bedrijven meer financieren. Naar aanleiding van voorlichtingsacties voor restaurants stopten vele restaurants met het serveren van foie gras en veel restaurantbezoekers zeiden toe de foute leverpaté nooit meer te eten. In 2002 bracht horecaorganisatie G7 (waaronder 175 toprestaurants) het advies uit aan haar leden om de Foie Gras van de kaart te halen. Dit vanwege de dieronvriendelijkheid en de steeds groter wordende maatschappelijke verontwaardiging. Het advies volgde na gesprekken tussen Wakker Dier en de restaurantsector.