NIEUW SUCCES IN DE FOIE GRAS CAMPAGNE
Persbericht - 07 maart 2005
Restaurant De Beukenhorst aan de Markt in Winterswijk heeft op verzoek
van Stichting Wakker Dier toegezegd nooit meer foie gras op het menu
te zetten. De eigenaresse van het restaurant was geschokt door de
gruwelijke manier waarop ganzen en eenden worden gedwangvoederd. Nadat
Wakker Dier de eigenaresse hierop had gewezen en haar dringend had
verzocht foie gras van het menu te halen, nam ze contact op met Wakker
Dier met de mededeling hier gehoor aan te geven: vanaf half maart zal
in de Beukenhorst nooit meer foie gras geserveerd worden. Eerder
haalden al veel andere restaurants de foie gras van de kaart na
overleg tussen Wakker Dier en horeca-organisaties, zoals recentelijk
restaurant le Cirque van Joop van den Ende. Ook hebben alle Tweede
Kamerfracties, behalve het CDA, zich openlijk uitgesproken tegen de
consumptie van foie gras.
De productie van foie gras is vanwege het dierenleed in Nederland,
evenals in veel andere landen, verboden. De WTO verbiedt
importbeperkingen die betrekking hebben op dierenwelzijnsredenen en
daarom mag Nederland de import niet verbieden. De eenden en ganzen
worden met trechters en buizen meermalen per dag pneumatisch
gedwangvoederd om in enkele weken tijd vijf tot tien keer grotere
levers te krijgen dan normaal. Hierdoor ontstaat een extreem vette
ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt
geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese
Commissie al dat de dwangvoedering gepaard gaat met veel dierenleed.
Stichting Wakker Dier voert sinds drie jaar actie tegen de verkoop van
de dieronvriendelijke foie gras (ganzen- of eendenleverpaté). Met
succes: de Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah en Konmar stopten
inmiddels met de verkoop van foie gras. Ook Rabobank wil geen foie
gras bedrijven meer financieren. Naar aanleiding van
voorlichtingsacties voor restaurants stopten vele restaurants met het
serveren van foie gras en veel restaurantbezoekers zeiden toe de foute
leverpaté nooit meer te eten. In 2002 bracht horecaorganisatie G7
(waaronder 175 toprestaurants) het advies uit aan haar leden om de
Foie Gras van de kaart te halen. Dit vanwege de dieronvriendelijkheid
en de steeds groter wordende maatschappelijke verontwaardiging. Het
advies volgde na gesprekken tussen Wakker Dier en de restaurantsector.
Stichting Wakker Dier