Ingezonden persbericht


Laatste nieuws KNMI

7 maart 2005

Sterke ozonafbraak in de afgelopen winter

Deze winter is boven het noordelijk halfrond veel ozon afgebroken als gevolg van de extreem lage temperaturen in de ozonlaag boven het noordpoolgebied. Dit is door het KNMI berekend uit metingen van ozon, verricht met het SCIAMACHY-instrument aan boord van de Europese milieusatelliet Envisat. De ozonafbraak is het gevolg van dezelfde processen die jaarlijks boven het zuidpoolgebied leiden tot het zogeheten ozongat.

De afgelopen winter was de ozonlaag boven het noordpoolgebied veel kouder dan normaal. In de tweede helft van januari was de temperatuur zelfs de laagste van de afgelopen 35 jaar. De extreem lage temperaturen, in combinatie met de aanwezigheid van CFK's (chloorfluorkoolstoffen) en zonlicht, leiden momenteel tot afbraak van ozon. De verwachting is dat deze afbraak nog enkele weken door zal gaan. De ozon wordt niet alleen afgebroken boven het noordpoolgebied, maar ook boven de gematigde breedtes. Gedurende januari en februari is in het gebied ten noorden van 45 °N ongeveer 15% van de hoeveelheid ozon afgebroken. De ozonmetingen door SCIAMACHY zijn bevestigd door het Ozon Monitoring Instrument (OMI), dat deze zomer is gelanceerd op NASA's klimaat-, en milieusatelliet EOS-Aura. Naast ozon meten beide instrumenten ook aan luchtvervuiling door stikstofdioxide en kleine stofdeeltjes. Door internationale afspraken neemt de hoeveelheid CFK's in de ozonlaag geleidelijk af. Hierdoor zal de ozonlaag naar verwachting in de loop van de eeuw herstellen. De natuurlijke variatie van de temperatuur en van de ozonafbraak boven het noordpoolgebied is groot. Daardoor kunnen de komende decennia ook bij een geleidelijk herstel van de ozonlaag winters als de huidige winter met veel ozonafbraak blijven voorkomen.

meer informatie en grafiek temperatuurverloop ozonlaag: http://www.knmi.nl/voorl/nieuws/sterkeozonafbraakafgelopenwinter.htm

met vriendelijke groet

Harry Geurts
persvoorlichter KNMI
mailto: geurts@knmi.nl
telefoon 030 22 06 317
telefax 030 2211 195

KNMI
Postbus 201
3730 AE De Bilt