Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - HET COLLECTIEF VAN AUTEURSRECHTHEBBENDEN

Programma's zonder toestemming doorgegeven:

KABELEXPLOITANTEN GEDAGVAARD DOOR RECHTENORGANISATIES.

Ondanks de druk van de concurrentie door KPN, Versatel en Digitenne, maken kabelexploitanten gebruik van hun monopoliepositie op de markt van het aanbieden van televisieprogramma's, door de kosten voor doorgifte van programma's af te wentelen op de belastingbetaler en rechthebbenden.*)

Vorig jaar hebben de kabelexploitanten daartoe, op initiatief van de Vecai, de overeenkomst, die de doorgifte van programma's met de rechthebbenden regelt, eenzijdig opgezegd. Het contract liep af op 1 maart 2005.

De kabelexploitanten weigeren te betalen voor de doorgifte van Nederland 1, 2, en 3. Voor de overige programma's bieden de kabelexploitanten bedragen die ver liggen onder het niveau dat voorheen werd betaald.

Ondanks een waarschuwing van minister Brinkhorst in de Tweede Kamer, onderhandelen de kabelexploitanten met diverse omroepen over exclusiviteitcontracten, om te beletten dat de programma's van deze omroepen ook door anderen kunnen worden aangeboden aan het publiek.

Daarnaast zijn de besprekingen met rechthebbenden over een auteursrechtelijke vergoeding door de kabelexploitanten eenzijdig afgebroken. Op dit moment worden de programma's van de rechthebbenden door de kabelexploitanten doorgegeven zonder dat daar de vereiste toestemming voor is gegeven of dat daarvoor wordt betaald.

Dat is voor de rechthebbenden natuurlijk niet aanvaardbaar. Daarom zijn alle betrokken kabelexploitanten in kort geding gedagvaard met als eis een voorschot te betalen op de schadevergoeding aan de rechthebbenden voor het uitzenden van de werken van rechthebbenden door de kabelexploitanten. Het kort geding zal op 25 maart plaatsvinden voor de rechtbank in Amsterdam.

De rechtenorganisaties zullen blijven streven naar een transparant tarief gebaseerd op een redelijke vergoeding voor de rechthebbenden, dat gelijkelijk geldt voor alle aanbieders die programma's doorgeven.


---



Ingezonden persbericht