Politie Noord-Holland-Noord

Extra bericht Den Helder, maandag 7 maart

Den Helder 07-03-2005 - 16.30 uur

Geluidsmetingen tijdens verkeerscontroles

Den Helder, maandag 7 maart 2005.

Gedurende de gehele dag werd op diverse locaties het verkeer gecontroleerd. Een groep agenten stond ondermeer op de Drs. F. Bijlweg, de Middenweg en de Texelstroomlaan, ondersteund door specialisten van de regionale verkeersdienst.

Door deze specialisten werd ook de geluidsproductie van lawaaiige (patser)autos onderzocht. Hierbij kwamen drie overtredingen aan het licht van bestuurders die een niet toegestane sportuitlaat onder hun voertuig hadden gemonteerd. Hiertegen wordt geverbaliseerd wanneer een overschrijding van meer dan 10 decibel gemeten is. De hoogste score was 114 db (A) bij 5100 toeren per minuut. Het toegestane geluidsniveau van deze auto was 87 db (A) en derhalve was er een overschrijding van 27 db (A). Het ging in twee gevallen om een Honda Civic en in één geval om een BMW 316. Van de drie betrokken automobilisten werd het kentekenbewijs deel 1 ingenomen. Zij moeten binnen vier weken de auto in de originele staat terugbrengen. Zij mogen niet verder met de auto rijden dan naar een plaats van herstel en naar de plaats van herkeuring, in dit geval Heerhugowaard.

Overige overtredingen

Tijdens de verkeerscontrole werd op de Texelstroomlaan een 31-jarige automobilist uit Den Helder aangehouden omdat hij reed zonder rijbewijs. Bij de agenten was bekend dat het rijbewijs van de man ongeldig is verklaard. Hij reed in een auto van een kennis. De auto is aan het bureau geplaatst.

Naast deze overtredingen werden nog zon 40 verkeersdeelnemers staande gehouden, ook door agenten in onopvallende politieautos. Hierbij vielen ongeveer 40 bekeuringen ondermeer wegens het rijden zonder autogordel (15 stuks), teveel vermogen bromfiets (5), niet handsfree bellen (3) en het niet dragen van een bromfietshelm (4).