Gemeente Hoorn


Gemeente gaat bomen op Achterom kappen en (ver)planten

Persbericht d.d.: 8 maart 2005

In mei 2004 heeft de bestuursrechter een door B en W verleende kapvergunning geschorst, omdat de op grond van het Globaal Bestemmingsplan Binnenstad benodigde aanlegvergunning ontbrak. De noodzakelijke procedures om tot besluitvorming te kunnen komen zijn vervolgens opnieuw gevolgd. Gedeputeerde Staten heeft inmiddels een verklaring van geen bezwaar afgegeven en dit heeft geleid tot het verlenen van de vereiste aanleg- en kapvergunning. Op 25 januari 2005 hebben wij bekend gemaakt deze vergunningen te hebben verleend.

Hoewel de termijn van zes weken voor het indienen van bezwaarschriften, op dit moment (8 maart) nog niet verstreken is, hebben B en W bewoners en bedrijven in de directe omgeving al informatie doen toekomen over de uitvoering van de uit beide vergunningen voortvloeiende werkzaamheden. Dit vooral om de bedrijven op het Achterom en het Grote Noord de tijd te geven om logistieke maatregelen te treffen voor hun bevoorrading. Bovendien zou wachten met informatieverstrekking tot ná het verstrijken van de genoemde termijn betekenen dat het dan een ongunstiger tijd is voor het planten en verplanten van de bomen. Indien binnen de gestelde termijn alsnog een bezwaarschrift wordt ingediend, zullen B en W zich uiteraard beraden op de alsdan ontstane situatie.

De werkplanning ziet er als volgt uit:

Maandag 21 maart
Uitvoering van voorbereidende werkzaamheden aan de bestrating ter plaatse van de te kappen, te verplanten en nieuw te planten bomen.

Dinsdag 22 maart
Bomen kappen conform de verleende kapvergunning (als gevolg van trekproef):
Achterom voor en tegenover 11,
Achterom naast 19 (ingang parkeerterrein St. Jozefhuis), Deze drie bomen zullen worden vervangen door nieuwe bomen.

Bomen kappen conform de verleende aanlegvergunning: Achterom 24A (achter de RK kerk, tegenover ingang parkeerterrein), Achterom 26, 28/30, 35/37, 44, 50, 69, 71, Achterom 76 (naast de Jan van Necksteeg) en Achterom 82.

Woensdag 23 en donderdag 24 maart
Bomen verplanten conform de verleende aanlegvergunning: Achterom 24A (achter de RK kerk, tegenover het St. Jozefhuis), Achterom 32, 40/42, 59, 68 en 76/78.

Vrijdag 25 maart
Nieuwe bomen planten"
Kuil op de hoek van de Paardensteeg
Achterom 29/31, 37, 53, 75, 79/81, 82, 93 en 95.

Achterom afgesloten voor doorgaand verkeer Op dinsdag 22, woensdag 23 en donderdag 24 maart is tussen 07.00 en 16.00 uur geen doorgaand verkeer op het Achterom mogelijk. Bestemmingsverkeer zal ook niet altijd mogelijk zijn. Tijdens het werk kunnen bewoners zelf een inschatting maken van de bereikbaarheid van hun woning, garage of bedrijf.
Op woensdag 23 en donderdag 24 maart worden de bomen die verplant worden met een kraan op een dieplader gezet. Nadat een boom is opgeladen, vertrekt de dieplader naar de nieuwe plantplaats elders in Hoorn. Vanaf dat moment zal het Achterom open zijn voor alle verkeer tot het moment dat de volgende boom verwijderd en opgeladen wordt. De verkeersborden, die aangeven dat de straat afgesloten is voor doorgaand verkeer, zullen dan tijdelijk worden verwijderd. De verwachting is dat deze situatie zich, op woensdag en donderdag, zo'n drie keer per dag zal voordoen.
Woonzorgcentrum Westerhaven en het uitvaartcentrum zijn te allen tijde bereikbaar, zij het steeds vanaf de Westerdijk en terug.

Bevoorrading winkels en bedrijven en bereikbaarheid garages Op dinsdag 22 t/m donderdag 24 maart is bevoorrading van bedrijven vanaf het Achterom alleen mogelijk vóór 07.00 uur 's ochtends en ná 16.00 uur `s middags. Bevoorrading vanaf het Grote Noord is uiteraard iedere dag mogelijk tot 11.00 uur.
Voor bewoners geldt dat parkeren of de bereikbaarheid van garages tijdelijk niet of minder goed mogelijk is.

Omleiding
Het doorgaand verkeer vanaf Westerdijk, Visserseiland en Wijdesteeg wordt via het West omgeleid naar de Roode Steen.
---