Gemeente Dordrecht


Herstel funderingen duidelijk op gang

Het college van burgemeester en wethouders heeft het evaluatierapport van het project Funderingen over 2004 vastgesteld. De onderzoeksfase is zo goed als afgerond en herstel komt nu duidelijk op gang. Woensdag 16 maart wordt het rapport behandeld in de Raadscommissie Wonen en Leefbaarheid.

Onderzoek
Van de 734 eigenaren van bouwblokken in het aandachtsgebied gaven 702 toestemming de fundering te controleren Bij 43% van deze bouwblokken lijkt dat de funderingen voldoende zijn, maar wordt aanbevolen het pand een aantal jaar (3 -5 jaar) te monitoren voor wat betreft grondwaterpeil en/of zakking. Van 155 bouwblokken (22%) was de uitslag van het onderzoek dat ze goed zijn. Van 221 van de bouwblokken zijn de funderingen niet voldoende goed voor de komende 25 jaar. Herstel is noodzakelijk. Voor 182 bouwblokken is een herstelplan gereed.

Herstel
Bij het ene bouwblok is herstel urgenter dan bij het andere. Van 5% is vastgesteld dat binnen 5 jaar herstel noodzakelijk is. Bij 23% is herstel nodig over 5 tot 10 jaar. En binnen tien jaar moet 19% hersteld zijn. De gemiddelde kosten voor herstel bedragen 62.782 per woning op basis van het voorlopig herstelplan: 58.302 voor de funderingen en 4.480 voor het casco. Voor 77% van de woningen zijn de herstelkosten minder dan 75.000.

Werken aan knelpunten
Er is een groep huiseigenaren die wel wil herstellen, maar die geen mogelijkheid ziet om herstel uit te laten voeren. Oorzaak hiervan is vooral dat deze eigenaren geen mogelijkheid hebben (op dit moment) de lasten op te brengen. De gemeente voert samen met externen gesprekken of er mogelijkheden zijn dit knelpunt op te lossen.

Een aantal bewoners heeft aangegeven niet tot herstel over te gaan, omdat herstelkosten voor fundering en casco niet in verhouding staan tot de waarde van woning. Hoe voor dit knelpunt een oplossing kan worden gevonden, is op dit moment nog niet duidelijk.