Ingezonden persbericht


The Publicity Company

PERSBERICHT Amsterdam, 7 maart 2005

Wende wint British American Tobacco Prijs 2004

Wende Snijders is de winnares van de British American Tobacco Prijs 2004. Tijdens een feestelijke bijeenkomst vandaag in de Amsterdamse Amstelkerk ontving de zangeres uit handen van juryvoorzitter Hans van Willigenburg haar prijzen: een beurs van tienduizend euro en een replica van het door Yvonne Kracht ontworpen beeld.

De British American Tobacco Prijs (voorheen Pall Mall Export Prijs) is de bekendste prijs op het gebied van de kleinkunst in Nederland en bedoeld als een stimulans voor jonge talenten. Vanuit de filosofie dat ondernemen meer is dan winst maken, heeft British American Tobacco deze prijs ruim 26 jaar geleden opgericht. Het bedrijf is onderdeel van de samenleving en wilde er met de prijs aan bijdragen en iets teruggeven. Daarin is BAT ook geslaagd, want de prijs heeft bij vele winnaars tot een doorbraak in de carrière geleid. 'Het stempel van de hofleverancier', zei een van de winnaars.

Dit jaar zaten in de jury Martine Bijl, Merijn Henfling, Ron Peereboom Voller, Simone de Waard en voorzitter Hans van Willigenburg. Volgens artikel 2 van het juryreglement moesten zij 'komen tot een uitverkiezing van een nog betrekkelijk onbekende maar talentvolle persoon of groep, voornamelijk werkzaam in Nederland, over wie op goede gronden kan worden gezegd dat zeer bijzondere kansen aanwezig zijn om op het gebied van het licht eigentijds amusement, uitgezonderd film, toneel en jeugdtheater, prestaties te verrichten die de aandacht trekken.' Na het zien en beluisteren van een groot aantal voorstellingen, optredens en opnamen in 2004 besloot de jury de British American Tobacco Prijs dit jaar toe te kennen aan Wende Snijders.

De motivatie: 'Het theaterprogramma van Wende Snijders, ooit ontstaan als afstudeerproject van haar opleiding aan de Kleinkunstacademie, toont haar grote talent voor zowel theater als muziek. In een tijd waarin het Franse lied in Nederland nog maar nauwelijks gehoord wordt, komt zij met een geheel Franstalig programma, dat zowel respect toont voor een lange traditie als eigenzinnig en van deze tijd is. Teksten, die door velen reeds gezongen zijn, geeft zij een geheel eigen lading en de gemakkelijke weg van een veilige geluidsband kiest zij niet. Een ensemble van ongebruikelijke samenstelling speelt op hoog niveau en vormt een spannend geheel met de soliste. De jury roemt, naast haar theatrale uitstraling en muzikaliteit, dan ook zeker haar durf en doorzettingsvermogen om een dergelijk programma in de theaters gespeeld te krijgen. Opvallend is, dat ze een nieuw jong publiek weet te interesseren voor een genre waarvan velen dachten dat het geweest was. Je suis comme je suis, één van de nummers die zij brengt zou haar motto kunnen zijn: dit repertoire wil zij brengen en op deze manier, zonder concessies. Het publiek lijkt Wende al te hebben omarmd en de jury wenst haar, in vol vertrouwen, een glansrijke carrière toe.'

Uitgebreide informatie over Wende Snijders staat op haar website www.wende.nu.

Eerdere prijswinnaars van de British American Tobacco Prijs zijn onder anderen de Ashton Brothers, Marc-Marie Huijbregts, Thomas Acda, Trijntje Oosterhuis, Comedytrain, Lenette van Dongen, Stef Bos, Vera Mann, Montezuma's Revenge, Hans Liberg, Karin Bloemen, Purper, Margriet Eshuijs en Tetske van Ossewaarde.

De website van de British American Tobacco Prijs: www.batprijs.nl

Voor verdere persinformatie: Priscilla Wattimena en Trix van Alphen

www.ThePublicityCompany.com, t: 020 612 7000, e: info@publicy.nl