Ingezonden persbericht


Persbericht Federatie van Ouderverenigingen

Utrecht, 7 maart 2005
Referentie: F01-1/317/AtH

Leefwensenonderzoek verplicht:

Meer keuzevrijheid voor verstandelijk gehandicapten in instellingen

De Federatie van Ouderverenigingen is verheugd dat minister Hoogervorst instellingen voor gehandicapten wil verplichten tot een leefwensenonderzoek bij bouwplannen. De minister gaat de regels van de Wet Toelating Zorginstellingen aanpassen.

De ouderverenigingen willen dat de keuzevrijheid van cliënten bij bouwplannen gewaarborgd wordt. Zorgaanbieders houden namelijk lang niet altijd serieus rekening met wensen van mensen met verstandelijke beperkingen. Het verplichte leefwensenonderzoek zal leiden tot meer keuzevrijheid van cliënten in zorginstellingen.

De leefwensen van de individuele persoon met een verstandelijke handicap staan maar bij weinig zorginstellingen centraal. Cliëntenraden en familieverenigingen constateren helaas dat zorgaanbieders vaak eerst een grootschalig bouwproces in gang zetten. Pas daarna komt het onderzoek naar de wensen van de cliënt. Hij mag dan meepraten over hoe zijn vraag het beste past in het aanbod van de zorgaanbieder.

De Federatie van Ouderverenigingen vindt dat bouwplannen gebaseerd moeten zijn op de leefwensen van huidige en toekomstige cliënten. Voorop staat dat de individuele cliënt zijn eigen leefwensen kan realiseren. De FvO vindt ook dat de uitkomst van een leefwensenonderzoek reden kan zijn om af te wijken van de in de beleidsregels gehanteerde normen over maximale capaciteit van woonvoorzieningen.

Enkele jaren geleden was er sprake van de verplichting tot het uitvoeren van het leefwensenonderzoek in de beleidsregels. Begin dit jaar wilde de minister deze verplichting echter terugdraaien. De FvO is van mening dat hierdoor de keuzevrijheid van cliënten in gevaar komt. De ouderverenigingen zijn dan ook verheugd met de beslissing om het leefwensenonderzoek verplicht te stellen. In zijn brief aan de Tweede Kamer stelde de minister zijn besluit te hebben genomen mede gelet op de wensen uit de Tweede Kamer en het veld: "In de gehandicaptenzorg zal het standpunt van de cliënten blijken uit het leefwensenonderzoek en niet zoals voor het overige in de care, uit het standpunt van de cliëntenraad. (Vertegenwoordigers van) cliënten en cliëntenraden kunnen de bovengenoemde criteria voor een goed leefwensenonderzoek en de handreiking gebruiken voor het toetsen van het leefwensenonderzoek."

___
Noot voor de redactie,