Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 7 maart 2005

Staatssecretaris Van Hoof van SoZaWe bezoekt uniek 'Loon boven Uitkering' project' in Alkmaar

Vandaag, maandag 7 maart, bezocht staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Alkmaar. Op het programma stond een bezoek aan het gemeentebestuur en het Werkvoorzieningsschap Noord-Kennemerland (WNK). Inhoudelijk is gesproken over de zogenoemde ketenaanpak in de lokale sociale zekerheid en de betekenis van een nauwere samenwerking met de UWV. Bijzondere aandacht ging uit naar het project 'Loon boven Uitkering'. Een voor Nederland uniek en succesvol project waarbij mensen in Alkmaar in plaats van een uitkering werk krijgen aangeboden. Crux van het succes van deze aanpak is de hechte samenwerking tussen de 'ketenpartners' UWV, Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), WNK en de gemeente.

Klant: "Ik kom voor een uitkering"
Sociale Dienst:"U krijgt geen uitkering, maar wel een baan van ons." Alleenstaanden, gehuwden en samenwonenden die ouder zijn dan 23 jaar, maar jonger dan vijftig krijgen bij de gemeente Alkmaar géén uitkering! In plaats daarvan krijgen zij een baan aangeboden. In januari 2004 startte het voor Nederland unieke Alkmaarse project "Loon boven uitkering". Het is volgens het hoofd van de gemeentelijke Sociale Dienst Rien Sanders nu al een succes. "Door te voorkomen dat iemand 'in de uitkering beland' bieden we meer arbeidsmarktperspectief, wordt administratieve rompslomp voorkomen en vermijden we vormen van uitkeringsfraude. Het is een soort selectie aan de poort die een mentaliteitsverandering betekent." Deze aanpak past in de geest van de Wet Werk en Bijstand die zich richt op afname van het aantal mensen in de uitkering. Solliciteren vanuit de uitkering is nog altijd minder gunstig dan vanuit een dienstbetrekking.

Hoe werkt 'Loon boven uitkering'
Een cliënt komt voor een uitkering naar het CWI. Na de aanmelding wordt bekeken of die in aanmerking komt voor deelname aan LBU. Als dat het geval wordt de cliënt de volgende dag verwacht bij Pluswerk. De sociale dienst checkt in de tussentijd of de doorverwijzing terecht is en laat dat Pluswerk weten. Pluswerk houdt met de cliënt een intake gesprek, waarna deze een contract kan krijgen voor drie maanden, met een optie voor nog eens drie maanden. Het gaat om een tijdelijke aanstelling van 32 uur tegen uitbetaling van het minimumloon. Je kan bij wijze van spreken nog dezelfde dag aan het werk. Pluswerk zorgt voor een werkplek en biedt ondersteuning op het gebied van onder meer van computer- en sollicitatietraining. Dit alles met als de doel de 'nieuwe medewerker' te stimuleren naar regulier werk. Mocht uit de intake blijken dat iemand niet geschikt is dan volgt teruggeleiding naar het CWI.

Mentaliteitsverandering vergroot kans op resultaat Het project LBU is de praktische uitwerking van de filosofie dat 'een uitkering niet vanzelfsprekend is'. Het standpunt dat iedereen recht heeft op bijstand wordt met dit project verlaten en maakt plaats voor de vraag in hoeverre iemand daadwerkelijk bijstand nodig heeft. De resultaten van het project zijn veelzeggend. Het aantal doorverwijzingen van het CWI bedroeg in 2004 475 (100%). Daarvan meldden 352 mensen zich daadwerkelijk aan bij het WNK (74%). Om uiteenlopende redenen werden 161 mensen (34%) niet geplaatst. 191 mensen kregen wel een arbeidsovereenkomst (40%).

Goed initiatief
Staatssecretaris van Hoof benadrukte vooral het belang van de hechte samenwerking van de ketenpartners. Op de markt van gesubsidieerde arbeid en werkervaringsplaatsen zijn bovendien vele aanbieders actief. Het is dan vervolgens de truc om efficiënt tot vraag een aanbod van arbeidsplaatsen te komen. Alkmaar is volgens Van Hoof een van de goede voorbeelden hoe om te gaan met het work first principe.