ROBECO NEDERLAND BV

Rendement ook mogelijk bij stijgende rente

Rotterdam, 7 maart 2005
PERSBERICHT

Rendement ook mogelijk bij stijgende rente

Vanaf vandaag is de Robeco Hattrick Obligatie Apr 05/15 (EUR) te koop. Dit is een obligatie waarvan het rendement wordt bepaald door een combinatie van drie door Robeco ontwikkelde kwantitatieve beleggingsstrategieën. De eerste strategie speelt in op renteontwikkelingen van staatsobligaties, de tweede belegt in valuta's en de derde haalt zijn rendement uit de selectie van bedrijfsobligaties. Hattrick betekent in sporttermen drie doelpunten in een wedstrijd door dezelfde speler. Hierbij wordt gebruik gemaakt van financiële instrumenten die de mogelijkheid bieden om zowel een long- als shortposities in te nemen. Zo kan rendement worden behaald in zowel stijgende als dalende markten.

Hoofdsomgarantie
Bij aanvang is een gedeelte van de inleg benodigd om de hoofdsom op einddatum te garanderen. Daarnaast wordt geparticipeerd in de onderliggende hattrick strategie. Een deel van de winst uit deze participatie wordt gedurende de looptijd in de vorm van een halfjaarlijkse coupon uitgekeerd. De hoogte van de coupon bedraagt de helft van het positieve rendement van de onderliggende hattrick strategie over het voorafgaande halfjaar met een maximum van 5 procent per halfjaar. Het resterende positieve rendement blijft belegd in de hattrick strategie. Bij een positieve ontwikkeling zal de participatie in de onderliggende hattrick strategie kunnen groeien naar ongeveer100 procent van de waarde van de obligatie. Op einddatum lost de obligatie af tegen de dan geldende waarde, waarbij minimaal de hoofdsom wordt uitbetaald. Het historisch gesimuleerde pro forma rendement van Robeco Hattrick Obligatie Apr 05/15 (EUR) bedraagt gemiddeld 9,0 procent per jaar.

Vergoedingen en kosten
Alle vergoedingen en kosten van Robeco Hattrick Obligatie Apr 05/15 (EUR) zijn al in het genoemde rendementscijfer verwerkt. Deze vergoedingen en kosten zijn: managementvergoeding van 2 procent per jaar berekend over de waarde van de onderliggende portefeuille van de hattrick strategie. Bij aanvang bedraagt de waarde van deze portefeuille naar verwachting circa 40 procent à 50 procent van de totale waarde van de obligatie. Daarnaast wordt een prestatievergoeding van 20 procent berekend over de positieve waardeontwikkeling van de hattrick portefeuille ten opzichte van de hoogste waarde van de portefeuille op het einde van enige voorgaande maand gedurende de looptijd van de obligatie. Daarnaast wordt een jaarlijkse vergoeding van 1,25 procent berekend over de waarde van de obligatie en wordt bij aanvang een eenmalige vergoeding van maximaal
0,80 procent berekend over de nominale waarde van de obligatie. De jaarlijkse operationele kosten van het product bedragen 0,05 procent à
0,10 procent van de intrinsieke waarde van de obligatie.

Robeco Hattrick Obligatie Apr 05/15 (EUR) in het kort Uitgevende instelling: Rabobank (AAA/Aaa-rating) Looptijd: 10 jaar
Minimum aflossingsbedrag op einddatum van 100 procent van de nominale waarde
Uitgiftekoers: 100 procent
Valuta: EUR
Gemiddeld historisch gesimuleerd pro forma rendement van circa 9,0 procent per jaar
Rente: halfjaarlijks op 15 april en 15 oktober. De coupons bedragen 50 procent van het in de voorafgaande periode behaalde positieve rendement van de Hattrick strategie met een maximum per halfjaar van 5 procent van de nominale waarde van de obligatie Uitgiftedatum: 21 april 2005
Einddatum: 15 april 2015
Nominale waarde: EUR 1.000
Notering aan Euronext Amsterdam wordt aangevraagd Informatie na aankoop: dagelijkse indicatieve intrinsieke waarde en maandelijks verslag met alle relevante informatie met betrekking tot de obligatie in de afgelopen maand op www.robeco.nl. ISIN code: XS0212026149
Inschrijven tot uiterlijk 14 april 2005, 17.00 uur Verkrijgbaar bij ABN-AMRO, Rabobank, Robeco Direct en bij andere banken

Over Robeco
Robeco biedt producten en diensten aan op het gebied van discretionair vermogensbeheer en heeft een compleet aanbod van beleggingsfondsen voor een groot aantal institutionele en particuliere cliënten wereldwijd. Het productaanbod van Robeco omvat vastrentende en aandelenbeleggingen, evenals gemengde portefeuilles, geldmarktfondsen en alternatieve beleggingen.

De fondsen voor de particuliere markt worden zowel direct door Robeco als door andere financiële instellingen verspreid. Een aantal beleggingsfondsen, inclusief het vlaggenschip Robeco N.V., is genoteerd aan grote Europese aandelenbeurzen zoals die van Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Londen.

Robeco bedient haar klanten niet alleen vanuit haar hoofdkantoor in Rotterdam, maar heeft in Europa ook kantoren in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zwitserland. In de Verenigde Staten heeft Robeco kantoren in New York, Chicago en San Francisco (Weiss, Peck & Greer), Boston (Boston Partners), White Plains (Sage Capital Management) en Toledo (Harbor Capital Advisors). Daarnaast is er een kantoor in Bahrein.

Robeco is het volledig zelfstandig opererende centrum voor vermogensbeheer binnen de Rabobank Groep. De combinatie van de hoogste kredietwaardigheidsbeoordeling volgens de belangrijkste internationale rating agencies en de hoogste 'Sustainability Cluster Score' binnen de bancaire sector geeft aan dat de Rabobank haar beleggers, leden, klanten en werknemers sinds lange tijd grote toegevoegde waarde levert.

Ronald Florisson, Corporate Communications Robeco Office +31 - 10 - 224 28 10
Mobile +31 - 653 - 831 586
E-mail: ronald.florisson@robeco.nl

De drie kwantitatieve beleggingsmodellen:

1. Duration model (staatsobligaties)
Het duration model gebruikt gegevens van aandelenmarkten, grondstoffen markten en vastrentende markten om voor de komende periode een voorspelling te geven voor de richting waarin de rentes op de drie grote kapitaalmarkten van staatsobligaties (Verenigde Staten, Europa en Japan) zich zullen bewegen. Het duration model schrijft vervolgens longposities voor in de obligatiemarkten waar het model stijgende obligatiekoersen voorspelt (ofwel dalende rentes) en short-posities waar het model dalende obligatiekoersen voorspelt (ofwel stijgende rentes). Het duration model speelt al sinds 1995 een belangrijke rol bij het beleggingsproces. Momenteel gebruikt Robeco het model voor de ondersteuning van beleggingsbeslissingen voor ongeveer EUR 35 miljard aan vastrentende beleggingen. Het obligatiefonds Robeco Lux-o-rente, met een fondsomvang van EUR 2,6 miljard, wordt tegenwoordig zelfs exclusief op basis van dit model beheerd.


2. Valutamodel (valuta's)
Het valutamodel beoogt te voorspellen in welke richting de belangrijke valuta markten zich zullen bewegen. Renteverschillen, macro-economische data en trends in de markt vormen hiervoor de basis. In de valuta's waarover het model positief is, wordt een longpositie genomen en in de valuta's waarover het model negatief is, een shortpositie. Sinds 1996 gebruikt Robeco met succes het valutamodel als ondersteuning voor het valutabeleid in haar wereldwijde aandelenfondsen en vastrentende fondsen. Bijvoorbeeld voor de fondsen Robeco, Rolinco en Rorento.


3. Creditmodel (bedrijfsobligaties) Het creditmodel van Robeco wordt gebruikt om de bedrijfsobligaties van alle ondernemingen uit Robeco's beleggingsuniversum te rangschikken op volgorde van aantrekkelijkheid. Aandelenkoersen, balansgegevens en obligatiegegevens van de ondernemingen vormen hiervoor de basis. Bovenin de ranglijst komen die bedrijfsobligaties waarvan een relatief goed rendement wordt verwacht voor de komende periode. Onderin de ranglijst komen de bedrijfsobligaties waarvan een relatief slecht rendement wordt verwacht. Het Creditmodel schrijft vervolgens long posities voor in bedrijfsobligaties die bovenin de lijst staan en shortposities in het onderste gedeelte van de lijst. Robeco gebruikt sinds 2002 het Credit model voor aankoop- en verkoopbeslissingen in haar portefeuilles van bedrijfsobligaties en CDO producten.


07 mrt 05 18:05