Gemeente Hoorn


Gemeenteraad krijgt keuze uit drie samenwerkingsmodellen voor de Hoornse vmbo-t-, havo- en vwo-scholen

Persbericht d.d.: 7 maart 2005

Vandaag presenteren het college en de directies van de Hoornse scholengemeenschappen SG Tabor en Atlas College het nieuwe integrale huisvestingsplan voor het voortgezet onderwijs in Hoorn. Het plan bevat drie modellen van samenwerking tussen de vier Hoornse vmbo-t-, havo- en vwo-scholen. Het college en de directies van de scholengemeenschappen zijn van mening dat deze drie modellen voldoende efficiencyvoordelen opleveren welke nodig zijn om de kwaliteit van het onderwijs en de leerlingenbegeleiding op peil te kunnen houden en te kunnen verbeteren.

Naast het al eerder gepresenteerde campusmodel waarin de scholen samenkomen op één locatie, zijn het tweeclustersmodel en het flexmodel ontwikkeld. Daarnaast beschrijft het plan twee modellen van samenwerking voor de twee Hoornse vmbo-scholen. 23 maart a.s. bespreekt de raadscommissie Welzijn en Volksgezondheid het nieuwe plan.

Noodzaak tot samenwerking
Schoolbesturen worden sinds de negentiger jaren geconfronteerd met enerzijds een sterke toename van de eigen autonomie en de daarbij behorende verplichtingen en risico's en anderzijds met een teruglopend niveau van bekostiging. Om te kunnen blijven investeren in de kwaliteit van het onderwijs en de leerlingbegeleiding zijn efficiencymaatregelen noodzakelijk. Zonder deze maatregelen wordt het in de toekomst onbetaalbaar om een volwaardig onderwijsaanbod te blijven bieden in Hoorn. Een deel van de leerlingen zal dan niet meer in Hoorn terecht kunnen voor voortgezet onderwijs. Het nieuwe integrale huisvestingsplan geeft een aantal voorbeelden van efficiencywinst. Er is onder meer gekeken naar de efficiencywinst die optreedt wanneer de bovenbouwen van de vier scholen worden samengevoegd (in klassen kleiner dan 30 leerlingen). Deze bedraagt ruim EUR 1 miljoen per jaar. Hiermee kan bijvoorbeeld de gemiddelde klassengrootte in de onderbouw met ruim drie leerlingen worden teruggebracht (van 26,8 naar 23,5).

Samenwerking vmbo-t-, have- en vwo-scholen De drie samenwerkingsmodellen hebben betrekking op de scholen Werenfridus en Oscar Romero van de katholieke scholengemeenschap Tabor en de scholen OSG West-Friesland en Copernicus van de openbare scholengemeenschap Atlas College.
Het tweeclustersmodel gaat uit van nieuwbouw voor Copernicus en Werenfridus eventueel op locatie Werenfridus en rond 2020 nieuwbouw voor OSG West-Friesland en Oscar Romero op een andere locatie. Het flexmodel gaat uit van nieuwbouw Copernicus en Werenfridus op een ruime locatie. Over tien jaar zal de raad vervolgens een besluit moeten nemen over de huisvestingsvorm van OSG West-Friesland en Oscar Romero. De raad kan dan nog kiezen uit verschillende modellen van samenwerking. Het al eerdere gepresenteerde campusmodel gaat uit van gefaseerde nieuwbouw voor alle vier scholen op één locatie (zie bijlage 1 voor verdere uitleg en een vergelijking van de modellen).

Mogelijke locaties
Het plan beschrijft drie mogelijke locaties voor twee of meer nieuwe schoolgebouwen. Nadat de gemeenteraad heeft bepaald welk(e) model(len) verder uitgewerkt mog(en) worden, zal nader onderzoek plaatsvinden naar de voorwaarden waaronder deze locaties geschikt te maken zijn voor de vestiging van twee of meer scholen. Het gaat om de volgende locaties:

* het terrein van de huidige locatie Werenfridus aan de De Keijzerstraat

* het Philipsterrein aan de Holenweg
* het gebied langs de A7 ten noorden van de Bobeldijkerweg

Samenwerking vmbo-scholen
Naast de modellen voor de vmbo-t-, havo en vwo-scholen beschrijft het nieuwe integrale huisvestingsplan twee mogelijke modellen van samenwerking tussen de vmbo-scholen d'Ampte en Titaan op de bestaande locaties:

* aan het Dampten wordt een vmbo-campus gecreëerd, uitgaande van de bestaande locaties vmbo Titaan en d'Ampte. Hier wordt het vmbo geïntegreerd aangeboden voor de totale vmbo-populatie en ontstaat dus één school.

* het enkele jaren geleden gesloten herenakkoord tussen de twee scholengemeenschappen wordt uitgevoerd. Dit behelst samenwerking tussen de twee locaties en gebruik van elkaars ruimten bij overinschrijving bij de ene locatie en leegstand op de andere. Hierbij blijven de twee scholen dus bestaan.

Besluitvormingstraject
23 maart a.s. bespreekt de raadscommissie Welzijn en Volksgezondheid het raadsvoorstel over het nieuwe integrale huisvestingsplan voor het voortgezet onderwijs in Hoorn. Op 12 april a.s. besluit de gemeenteraad of en zo ja welke) model(len) verder uitgewerkt mogen worden. In de uitwerkingsfase wordt onder meer onderzoek gedaan naar een geschikte locatie, de financiering en het draagvlak op de scholen. Dit laatste wordt gemeten aan de hand van de uitkomsten van het medezeggenschapstraject. De besturen van de scholengemeenschappen zullen dit traject opstarten nadat de raad een principe-uitspraak heeft gedaan voor een of meerdere modellen. Op basis van de uitwerking van het model (of modellen) kan de raad haar uiteindelijke besluit nemen.

---