GroenLinks

Europese Commissie wijst verzoek nieuwe start softwarepatenten af

Demonstratie bij EP tegen software patenten 1 maart 2005

De Europese Commissie wees deze week het verzoek af om een nieuw voorstel voor softwarepatenten te maken. Ondanks alle protesten en het verwerpen van het compromis in de Tweede Kamer en de Bundestag, dreigt het omstreden bestaande voorstel als hamerstuk op de EU-ministersvergadering te komen. Een onacceptabele en ondemocratische gang van zaken, vindt GroenLinks.

Al twee jaar is er grote verdeeldheid over de 'softwarepatenten'. Met het verzoek voor een nieuw voorstel beoogde het Europees Parlement de impasse te doorbreken en tot betere wetgeving te komen die op brede steun kan rekenen. De Europese Commissie wees het verzoek echter maandag 28 februari van de hand, tot grote ontevredenheid van de Groenen/EVA-fractie waar GroenLinks deel van uitmaakt.

Veel EU-landen tegen
Bij stemming in de Raad van EU-ministers zal Spanje tegenstemmen. Ook Polen is tegen, maar twijfelachtig is of dat bij stemming zo blijft. Ook de Denen, Hongaren en Letten hebben bezwaren, maar zij hebben zich gecommitteerd aan het informele besluit (het politiek akkoord) van mei 2004. België, Oostenrijk en Italië zullen zich bij stemming waarschijnlijk onthouden.

2e Kamer en Bundestag tegen
Het Duitse en Nederlandse parlement hebben zich in meerderheid uitgesproken tegen het voorstel. Ondanks dat lijken de kabinetten van Nederland en Duitsland in te stemmen met het voorstel. "Als de Nederlandse en Duitse regeringen besluiten de afwijzing door respectievelijk de Tweede Kamer en de Bundestag niet op te volgen, is dat een ernstige zaak. De mening van het nationale parlement wordt dan domweg terzijde geschoven. Ik ben benieuwd hoe de nationale volksvertegenwoordigers daarmee om zullen gaan", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Hamerstuk
Volgens de laatste berichten staat het voorstel maandag 7 maart als A-item op de agenda van de ministers van de EU-lidstaten. Dat betekent dat er dan niet over gestemd, noch over gedebatteerd wordt. Buitenweg: "Het is een handige truc van de regeringen om zo de weerstand van hun nationale parlement te omzeilen. Maar bij zoveel tegenstand is het eigenlijk ongehoord een onderwerp als A-item, dus als hamerstuk, op de Raadsagenda te zetten."