Gemeente Elburg


Woningbouwop vrijkomende schoollocaties Elburg losgetrokken

De ontwikkeling van woningen op 4 vrijkomende schoollocaties in Elburg is een grote stap dichterbij. Vrijdag 4 maart hebben de gemeente Elburg en ontwikkelaar Van Gelder B.V. een intentieverklaring getekend, waarin zij aangeven de locaties te gaan ontwikkelen. Hierdoor wordt de financiering van een nieuwe vmbo-school zeker gesteld. De bouw van bijna 170 woningen doet recht aan de intentie van de gemeentelijke woonvisie om voldoende woningen te bouwen voor starters en senioren.

Provinciale Task Force
De gemeente Elburg is bezig met het ontwikkelen van plannen voor de nieuwbouw van een vmbo-school in het gebied Vossenakker ten oostzijde van de Oostelijke Rondweg. De nieuwbouw is noodzakelijk omdat het vmbo in de gemeente op dit moment verspreid is gehuisvest. De gebouwen zijn grotendeels verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Door de nieuwbouw van de vmbo-school komen 4 bestaande schoollocaties vrij. Deze schoollocaties zijn cruciaal voor de financiering van de nieuwe vmbo-school.

De planontwikkeling voor woningbouw op deze locaties was al in een vergevorderd stadium maar financieel kwamen de partijen er niet uit. Dit was reden voor de provincie Gelderland om de diensten van hun speciale Task Force Versnelling Woningbouw aan te bieden aan de gemeente. Onder regie van de Task Force hebben alle betrokken partijen in de afgelopen periode intensief overleg gevoerd om het project inhoudelijk en financieel verder vorm te geven. De Task Force heeft daarbij de procedurele en beleidsmatige belemmeringen aangepakt. Dit heeft geresulteerd in een plan voor bijna 170 woningen waar alle partijen achter staan en dat financieel onderbouwd is.

Woonkwaliteit gewaarborgd
Voor de gemeente was het cruciaal dat er voldoende woningen voor starters en senioren zouden komen, zoals bepaald in haar woonvisie. Dit was ook een vereiste voor gedeputeerde Theo Peters van de provincie Gelderland.

Gedeputeerde Peters, die in de afgelopen periode nauw betrokken is geweest bij de werkzaamheden, zegt zeer ingenomen te zijn met het behaalde resultaat. Hij benadrukte zijn betrokkenheid door persoonlijk aanwezig te zijn bij de ondertekening van de intentieverklaring. "Het bouwen van de juiste woningen op inbreidinglokaties staat hoog op mijn agenda. Gemeente Elburg en Van Gelder hebben zich tot het uiterste ingezet om een woningbouwproject van de grond te krijgen met een goede waarborg van de woonkwaliteit", aldus Peters. "Laten we nu spoedig werk maken van de realisatie van de nieuwe shool zodat onze kinderen uit de brand zijn en van de woningen zodat vele woningzoekenden aan een passende woning worden geholpen!".

Ook 200 woningen op locatie Schietweg
De totale kosten van de VMBO-school zijn geraamd op 14.500.000,-. Onderhandelingen met Van Gelder en AM Wonen en een bijdrage van gemeente en school hebben geleid tot een sluitende begroting. De gemeente is ook blij dat op de vrijkomende locaties een groot gedeelte in de sociale sector zal worden gebouwd, waarvan het merendeel koopwoningen. Tevens heeft de provincie ingestemd met het versneld bouwen van de locatie Schietweg op t Harde. In totaal worden zodoende in de komende jaren zon 400 woningen in de gemeente Elburg gebouwd. Wethouder Henk Wessel voerde namens de gemeente de besprekingen met provincie en markt. Het bouwen van bijna 200 woningen aan de Schietweg betekent een enorme impuls voor de leefbaarheid van t Harde, aldus de wethouder.

Laatst gewijzigd: 07 maart 2005