Ingezonden persbericht


PERSBERICHT FFII/VRIJSCHRIFT --

07/03/2005 Raad aanvaardt politiek akkoord softwarepatenten.

7 maart 2005 -- Het voorzitterschap van de Raad heeft vandaag het politiek akkoord van 18 mei 2004 aangenomen verklaard, in strijd met de procedurele regels, en ondanks het overduidelijke gebrek aan een gekwalificeerde meerderheid van lidstaten en het verzoek van verscheidene lidstaten om de onderhandelingen te heropenen.

Verslag


* Cyprus diende een geschreven verklaring in aan het begin van de Raadszitting

* Polen, Denemarken, Portugal en anderen (niet gespecificeerd) vroegen om een B-punt (discussiepunt)

* Het Luxemburgse voorzitterschap beweerde dat dit niet mogelijk was vanwege procedurele redenen, en dat dit het hele proces zou ondermijnen -> het zou op de lijst van A-punten blijven
* Luxemburg legde toen een lange verklaring af betreffende hoe het EP nog steeds een kans zou krijgen in tweede lezing, het belang om juridische onzekerheid te vermijden, etc.

* Denemarken gaf aan teleurgesteld te zijn, maar accepteerde de gang van zaken en diende een geschreven verklaring in

Conclusie


* Luxemburg negeerde de eigen procedureregels van de Raad, die stellen dat een B-punt (wat tegelijkertijd een verzoek om een A-punt te laten verwijderen inhoudt) alleen kan worden afgewezen door een meerderheid van de Raad, en niet afzonderlijk door het Voorzitterschap.

* De bezwaar makende landen "vergaten" te verzoeken om verwijdering van het A-punt van de agenda. Artikel 3.8 zou een enkel land het recht hebben gegeven om een A-punt te laten verwijderen, omdat het Luxemburgse Voorzitterschap 14 dagen eerder had verzuimd het toe te voegen. Het is moeilijk te geloven dat men zich niet bewust is geweest is van deze mogelijkheid.

* Dit is een bijzonder trieste dag voor de democratie, and werpt een schaduw over de Europese Grondwet, die de Raad zelfs nog meer macht zal geven

Jonas Maebe, FFII bestuurslid geeft commentaar:

Het is absoluut onvoorstelbaar wat er vandaag is gebeurd. Ik zie niet in hoe de voorstanders van de Europese Grondwet deze na vandaag nog kunnen steunen. Deze gebeurtenis laat zien dat er duidelijk iets mis is in Brussel bij de Raad. Wat moeten we in hemelsnaam nog met regels die stellen dat de Raad rekening moet houden met de nationale parlementen?

De zaken zouden veel eenvoudiger worden als we al die regels zouden schrappen en eenvoudigweg zouden stellen dat "Het Voorzitterschap van de Raad en de Commissie kunnen doen waar ze zin in hebben." Er is geen behoefte aan die lastige gekozen parlementariërs die zich bemoeien met de goed geoliede beslismachine van de Raad, omdat haar enig doel schijnt te zijn om multinationals een plezier te doen en zoveel mogelijk teksten te produceren als de worstmachine kan verdragen.


---

Contact

---

Ir. Arend Lammertink:
arend@vrijschrift.org
tel. +316 5425 6426

Ante Wessels
ante@vrijschrift.org
tel. +316 100 99 063

Dieter Van Uytvanck:
dieter@vrijschrift.nl
tel. +316 275 879 10


---

Nadere Informatie

---

Procedureregels van de Raad: http://wiki.ffii.org/Cons0412En


---

Over Vrijschrift -- http://www.vrijschrift.org

---

Stichting Vrijschrift heeft als doel het bevorderen en het beschermen van intellectuele goederen die vrij te verspreiden en aan te passen zijn. Vrijschrift probeert bewustwording te realiseren van de betekenis van het publieke domein voor de samenleving. Bescherming van het publieke domein is van groot economisch en maatschappelijk belang en vormt een belangrijke activiteit. Internationaal wordt samengewerkt met de Foundation for a Free Information Infrastructure, de Free Software Foundation, Project Gutenberg en vele andere organisaties.


---

Over FFII -- http://www.ffii.org

---

De Stichting voor een Vrije Informatie-infrastructuur (Foundation for a Free Information Infrastructure) is een non-profit organisatie die gevestigd is in München en zich bezig houdt met bewustmaking rond gegevensverwerking. FFII ondersteunt de ontwikkeling van openbare informatiegoederen gebaseerd op auteursrecht, vrije concurrentie en open standaarden. Meer dan 400 leden, 1000 bedrijven en 60.000 sympathisanten hebben FFII de toestemming gegeven hen te vertegenwoordigen in het publieke debat over exclusieve rechten (intellectuele eigendom) op het gebied van software.