Socialistische Partij


- - - - - - - - - - - - - - - - -

Vooralsnog meerderheid voor Prohefvoorstel SP

In de Commissie Economie, Europa en Landbouw (ELE) is op 7 maart het initiatiefvoorstel van de SP over Prohef besproken. In dit voorstel vraagt de SP de provincie te onderzoeken hoe zij gemeentes zover kunnen krijgen met het Prohefsysteem te gaan experimenteren. De SP wil dat graag omdat invoering van het Prohefsysteem werkgevers stimuleert meer arbeidskrachten in te huren. Geen slechte zaak in een tijd dat de werkloosheid groeit. De stimulans daarbij is het feit dat er geen belasting wordt geheven op de loonkosten (dat maakt werknemers duur) maar op de (extra) productie.

In Nederland zijn tien jaar terug verschillende experimenten gedaan die stuk voor stuk positief zijn afgesloten. Desondanks resulteerde een en ander niet in invoering van het systeem, de resultaten werden eigenlijk niet geloofd, het was te mooi om waar te zijn. Zo zei het Centraal Planbureau: deze werkwijze is zo vreemd, daar hebben wij de juiste meetinstrumenten niet voor, dus laat het maar zitten. Een conclusie die het systeem gezien de niet mis te verstane positieve resultaten niet verdient. Daarom was het dubbel prettig in de Commissie ELE te bemerken dat het CDA en de PvdA het SP-voorstel onderschreven, wat betekent dat het voorstel het straks in de Provinciale Staten moet gaan halen.

De steun van het CDA was opmerkelijk, gezien het verzet van met name de VVD die het CDA voorhield dat dit onderwerp niet behoorde tot de taken van de Staten. Het CDA hield echter voet bij stuk. En terecht, elk volksvertegenwoordigersorgaan op zich heeft maatschappelijke verantwoordelijkheid, dus als de Staten een bijdrage kunnen leveren aan het werkloosheidsprobleem dan moeten de Staten die kans niet in de wind slaan.

Het initiatiefvoorstel wordt in de mei-vergadering van de Provinciale Staten geagendeerd.