Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Gezichten van multifunctionaliteit op het platteland

Utrecht, 7 maart 2005 - Multifunctionele accommodaties zijn spiegels van hun tijd. Nieuwe tijden stellen nieuwe eisen en brengen nieuwe ontwikkelingen met zich mee. De nieuwste generatie multifunctionele accommodaties bevat een opmerkelijke mix van traditionele en eigentijdse ingrediënten: aan de ene kant sluiten de accommodaties aan bij de identiteit van het dorp en het omliggende landschap, aan de andere kant hebben ze een zeer moderne vormgeving en uitstraling. In de publicatie Gezichten van multifunctionaliteit op het platteland worden tal van accommodaties beschreven en in beeld gebracht. De publicatie laat zien hoe nieuwe concepten en nieuwe maatschappelijke opgaven het karakter van multifunctionele accommodaties veranderd hebben. Ook gaat de publicatie in op de grenzen van multifunctionaliteit. Gezichten van multifunctionaliteit op het platteland is verschenen bij NIZW Sociaal Beleid en het Landelijk Centrum Opbouwwerk.

Verschillende kanten
Willen we de dorpen leefbaar houden voor verschillende bewoners, dan moeten we functies als zorg, ouderenhuisvesting, welzijn, onderwijs, gemaksfaciliteiten en kinderopvang bij elkaar brengen. Oftewel: de oplossing ligt in multifunctionaliteit. Gezichten van multifunctionaliteit op het platteland belicht verschillende kanten van multifunctionele accommodaties. Zo besteedt de publicatie aandacht aan de architectuur van multifunctionele accommodaties en de financiering ervan. Ook worden een aantal lessen getrokken die gemeenten ter harte kunnen nemen bij hun overwegingen om multifunctionele accommodaties te gaan realiseren of vernieuwen.

Rijkdom
Gezichten van multifunctionaliteit op het platteland is tot stand gekomen met behulp van subsidie van het ministerie van VWS. Het boek is geschreven voor iedereen die binnen overheden, maatschappelijke organisaties, bouwbedrijven, architecten- en adviesbureaus te maken heeft met multifunctionele gebouwen op het platteland. Daarnaast maakt de publicatie beleidsmakers bekend met de rijkdom aan accommodaties op het platteland. Voor betrokkenen in de dorpen kan Gezichten van multifunctionaliteit op het platteland dienen als voorbeeld.

Bestellen
Gezichten van multifunctionaliteit op het platteland. Over multifunctionele accommodaties voor het jonge kind, ouders, ouderen en de lokale gemeenschap is geschreven door Radboud Engbersen en Dick Meesterberends (redactie) en kost EUR 5. ISBN 90-5957-068 en E 53398. Te bestellen via www.nizw.nl of bij Adrepak, Postbus 45666, 2504 BB Den Haag, telefoon (070) 359 07 20, fax (070) 359 07 01, e-mail nizw@adrepak.nl.