Persberichten

NOvAA BLIJ MET UITSTEL STEMMING WET TOEZICHT ACCOUNTANTSORGANISATIES 8 maart 2005

We zijn blij dat vandaag niet besloten is in te stemmen met de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta). Wanneer de Tweede Kamer deze wet ongewijzigd zou hebben aangenomen, zou dat schadelijk zijn voor het voortbestaan van het accountantsberoep, aldus Carel Verdiesen AA, voorzitter van de NOvAA (Nederlandse Orde van
Accountants-Administratieconsulenten).

De NOvAA-voorzitter geeft aan dat de Wta niet zal leiden tot het voorkomen van beursfraudes. Carel Verdiesen: De wet is niet doeltreffend, omdat een aantal maatregelen niet zijn genomen, zoals de scheiding tussen advies en controle bij beursgenoteerde ondernemingen. Daarnaast is de wet in deze vorm niet nodig, omdat het onafhankelijk toezicht op accountantsorganisaties eenvoudiger en even doeltreffend geregeld kan worden.
Carel Verdiesen is positief over het opnieuw voorleggen van de Wta aan het Actal (Adviescollege toetsing administratieve lasten) en de Raad van State. De Actal reageerde in maart vorig jaar al kritisch op het wetsvoorstel en constateerde dat de Wta niet bijdraagt aan de kabinetsdoelstelling de administratieve lastendruk met 25% te verminderen. Daarnaast is het verstandig om na vijf Notas van Wijziging de tekst nog eens voor een check voor te leggen aan de Raad van State. Hiermee wordt overhaaste en mogelijk verkeerde besluitvorming voorkomen, aldus Verdiesen.
Nu de stemming over de Wta en de besluitvorming over de herziening van de Achtste Europese Richtlijn (die ook gaat over toezicht) dichter bij elkaar komt te liggen, vindt Carel Verdiesen het voor de hand liggen dat met de Wta gewacht wordt tot de definitieve tekst van de Achtste Richtlijn bekend is. Dan zal duidelijk worden dat de Wta niet vereist wordt door de Achtste Richtlijn. De herziene Achtste Richtlijn schrijft alleen voor dat er toezicht moet komen op het accountantsberoep, maar niet op welke wijze dat moet gebeuren. De NOvAA en het NIVRA kunnen volgens de Europese Commissie heel goed de competent authorities zijn, die deze toezichtsrol gaan vervullen. De NOvAA en het NIVRA zijn namelijk openbare lichamen, overheidsorganen dus, die belast zijn met de behartiging van het publieke belang van het accountantsberoep.
De NOvAA-voorzitter constateert wel dat in de tussentijd het extra toezicht op accountants die werkzaam zijn voor Ondernemingen van Openbaar Belang (OOBs) nog niet geregeld is. Carel Verdiesen wil in een gesprek met minister Zalm aanbieden een tijdelijke verordening in te stellen, waarmee de AA-Accountants die wettelijke controles uitvoeren bij OOBs onder toezicht van de AFM worden geplaatst.