Provincie Flevoland


Provincie gaat voor de klas staan

Scholen in Flevoland krijgen de komende jaren mensen van de provincie over de vloer. Niet om te controleren of er goed les wordt gegeven, maar om uit te leggen wat de provincie allemaal doet. Bestuurders en medewerkers van de provincie gaan lessen verzorgen voor basisscholen en het voortgezet onderwijs over tal van onderwerpen waar de provincie mee te maken heeft.

Bij de provincie Flevoland komen wekelijks vragen binnen van scholieren die meer willen weten over wat de provincie doet. Soms omdat ze op een of andere manier met de provincie te maken hebben gekregen en vaak omdat ze een werkstuk willen maken. Veel mensen weten niet precies wat een provinciebestuur voor hen doet en daarom zoekt de provincie actief contact met de scholen in Flevoland om dat uit te leggen. Dat gebeurt op twee manieren.

Dit jaar begint een serie themalessen voor het basisonderwijs. Het is de bedoeling dat tijdens deze lessen ieder jaar één thema centraal staat. In 2005 is dat thema al bekend: water. Flevoland is een unieke provincie, omdat vrijwel de hele provincie is ontrokken aan het water. Maar wat is er nodig om de polders van Flevoland ook in de toekomst te beschermen tegen wateroverlast? En is er wel voldoende water in de bodem om iedereen in de provincie in de verre toekomst te voorzien van schoon drinkwater? Over deze en vele andere vragen denkt de provincie na. De themalessen vinden plaats in het Provinciehuis in Lelystad.

Daarnaast gaan de leden van het dagelijks bestuur van de provincie, de gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin, de komende twee schooljaren gastlessen verzorgen op middelbare scholen in Flevoland. Tijdens die lessen wordt uitleg gegeven over wat de provincie doet en wat de rol van de provincie is in het staatsbestel van Nederland. Daarmee maken de gastlessen deel uit van de lessen Staatsinrichting in het voortgezet onderwijs. Deze gastlessen van gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin organiseert de provincie in samenwerking met de stichting Axion. Axion gaat speciaal hiervoor lespakketten ontwikkelen.

Later dit jaar zal de provincie bekend maken op welke middelbare scholen lessen worden gegeven en welke basisscholen themalessen gaan bijwonen in het Provinciehuis. De initiatieven voor de gast- en themalessen vloeien voort uit het programma Cool Flevoland. Dit beleidsprogramma is vastgesteld door Provinciale Staten en heeft tot doel om jongeren in Flevoland te interesseren en informeren over de politiek en de overheid in Flevoland.