Provincie Drenthe

Logo van de provincie Drenthe

GS berichten

Assen, 8 maart 2005
Persberichtnummer 05-038

Goedkeuring voor bestemmingsplannen LOFAR radiotelescoop

ASTRON kan verder met de ontwikkeling van de LOFAR (Low Frequency Array) radiotelescoop in Drenthe. Het college van gedeputeerde staten heeft positief geoordeeld over de bestemmingsplannen LOFAR radiotelescoop, binnenste en buitenste ellips.
LOFAR is een heel nieuwe radiotelescoop met ongeveer 25.000 antennes die signalen opvangen uit de ruimte. De antennes worden verdeeld over een centraal gebied van 320 ha en circa 100 kleine antennestations met een oppervlakte van 2 tot 4 ha. De binnenste ellips vormt het centrum van LOFAR en is gelegen rond het Achterste Diep bij Buinerveen (Uilenbroeken, Zuurse Landen en Kakenbroeken). De buitenste ellips ligt hier als een grote schil omheen. GS vinden dat bij het opstellen van de bestemmingsplannen voldoende rekening is gehouden met de waarden en belangen in het gebied. De provincie Drenthe heeft in het Provinciaal Omgevingsplan (POP) aangegeven de thuisbasis te willen blijven voor de radioastronomie. Daarom is daarin de vestiging van het centrale deel van LOFAR in de gemeente Borger-Odoorn al voorzien.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl