Gemeente Haarlem


8 februari 2005

040/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht

Informatiebijeenkomst over eetstoornissen
voor familieleden en andere betrokkenen

De Geestgronden, specialisten in geestelijke gezondheidszorg, organiseert twee informatiebijeenkomsten over eetstoornissen. De eerste bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met de Stadsbibliotheek Haarlem en vindt plaats op 8 maart 2005 in de Stadsbibliotheek Haarlem aan de Gasthuisstraat 32 in Haarlem. Een zelfde bijeenkomst vindt plaats op 11 oktober 2005 in De Amstelmere aan de Laan van de Helende Meesters 433 in Amstelveen. Beide avonden zijn van 19.30 tot 22.00 uur.

Mensen met een eetstoornis hebben een verstoord eetgedrag. Ze eten bijvoorbeeld niet als ze honger hebben, leggen zichzelf strenge diëten op die schadelijk zijn voor hun lichaam of schrokken juist in een impuls grote hoeveelheden voedsel naar binnen. De twee meest voorkomende eetstoornissen zijn anorexia nervosa (magerzucht) en boulimia nervosa (vraatzucht).
Een eetstoornis veroorzaakt een hoop problemen. Het kan gevaarlijk zijn voor het lichaam en men loopt een grote kans om depressieve klachten te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld verminderde concentratie, slaapproblemen, vermoeidheid, geïrriteerdheid, schuld- en schaamtegevoelens. Men kan zichzelf eenzaam en waardeloos voelen.


De avonden zijn bedoeld voor familieleden en andere betrokkenen van mensen die te maken hebben met een eetstoornis. Tijdens de bijeenkomsten wordt informatie gegeven over wat een eetstoornis betekent voor de persoon zelf en voor de omgeving, hoe het te herkennen is en hoe er als betrokkenen mee om te gaan.

De kosten bedragen E 2,50 per persoon. Vanwege een verwachte grote belangstelling voor deze informatieavond is aanmelding vooraf noodzakelijk. Bel hiervoor naar het secretariaat van de afdeling Preventie en Innovatie: Haarlem tel. 023-5300660, Amstelveen tel. 020-5434343.




Gemeente Haarlem