Gemeente Driebergen

Onderzoek wijst uit woningbouw op reservelocatie Lange Dreef mogelijk

Op grond van het raadsbesluit van 15 april 2004 hebben burgemeester en wethouders onderzocht of op de reservelocatie Lange Dreef 200 woningen gebouwd kunnen worden, zonder dat de wezenlijke waarden van dit gebied ten aanzien van natuur en landschap worden aangetast en zonder wezenlijke problemen te veroorzaken voor verkeer en milieu. Ook moest bekeken worden of een dergelijk plan financieel uitvoerbaar is.

Het resultaat van deze onderzoeken moet worden vertaald in een structuur- of vlekkenplan met het daarbij behorende programma van eisen en uitgangspunten, welke punten als basis zullen moeten dienen voor het opstellen van een globaal bestemmingsplan.

Aan de hand van de diverse onderzoeken die zijn ingesteld constateert het college van burgemeester en wethouders, dat op de Lange Dreef woningbouw mogelijk is met behoud en versterking van de bestaande waarden, maar dat daarvoor wel specifieke maatregelen moeten worden getroffen in de vorm van de ecologische inrichting van een aan te leggen groene bufferzone van 50 mtr. tussen de bebouwing en het landgoed Dennenburg en de aanleg van groene buffers rondom de woongebieden. Ook is een indicatie verkregen over de financiële haalbaarheid van het plan.

Bekijk hier de plankaart Lange Dreef pdf 652 kb)

Inmiddels is ook het Streekplan 2005-2015 door Provinciale Staten van Utrecht vastgesteld, in welk plan de mogelijkheid is gecreëerd om op deze locatie onder voorwaarden maximaal 250 woningen te kunnen bouwen.

Op basis van de huidige stand van zaken (mbt de inbreidingslocaties conform de Nota Wonen) hebben burgemeester en wethouders geoordeeld, dat de plannen van inbreiding en herstructurering niet tot het gewenste resultaat zullen leiden. Het college acht het van groot maatschappelijk belang dat er naar gestreefd wordt om conform het door de raad vastgestelde beleid in de Dorpsvisie en de Nota Wonen het gewenste aantal woningen in de komende jaren te realiseren.

Om die reden wordt aan de gemeenteraad in de vergadering van 10 maart 2005 een krediet gevraagd om de nodige werkzaamheden te verrichten voor het opstellen van een voor-ontwerp bestemmingsplan en voor het ontwikkelen van een woningbouwlocatie.

Voorgeschiedenis
In juli 2000 is de door de gemeenteraad van Driebergen-Rijsenburg de nota Dorpsvisie ISV vastgesteld. Bepaald werd dat de gemeente er naar moest streven om over 10 jaar dezelfde bevolkingsopbouw te hebben als in 2000, om de vitaliteit te houden en het voorzieningen niveau van de gemeente op peil te houden. De totale woningvoorraad moet tot 2010 toenemen met 300 tot 500 woningen. Die behoefte is uitgewerkt in de nota Wonen en vastgesteld door de raad in februari 2002.

Voor de volgorde van woningbouw is door de gemeente er toen heel bewust voor gekozen om eerst de mogelijkheden van woningbouw door inbreiding en herstructurering te realiseren en pas in de laatste plaats voor uitbreiding te kiezen

De raad besloot op 18 december 2003 om de Lange Dreef als reservelocatie te zien voor woningbouw, indien inbreiding en herstructurering aantoonbaar niet voldoende en haalbaar zijn.

In november 2004 is er door het college een tussenbalans opgemaakt met betrekking tot de ontwikkelingsmogelijkheden van de locaties. De twijfels die er reeds bestonden over het realiseren van het volkshuisvestingsdoel door inbreiding en herstructurering bleven bestaan. De raad heeft op 6 december jl. besloten met het opstellen van een globaal bestemmingsplan te starten, met dien verstande dat het bouwen volgens de zogenaamde 40/60 verhouding een harde randvoorwaarde is en een aanzienlijk deel van de sociale woningbouw (minimaal 25%) huurwoningen dienen te zijn.

Het onderzoek naar de globale ruimtelijke verkenning is nu afgerond. Daaruit kan worden afgeleid dat woningbouw op de locatie Lange Dreef mogelijk is zonder dat de wezenlijke waarden van natuur en landschap van dit gebied worden aangetast en het landgoed Dennenburg als waardevol groene landschapselement kan worden behouden.

Voorts is de verwachting dat het tijdig realiseren van een voldoende aantal woningen door inbreiding en herstructurering volgens de huidige stand van zaken en inzichten binnen de daarvoor vastgestelde planperiode naar alle waarschijnlijkheid niet haalbaar is. Vanuit volkshuisvestingsoogpunt is er een zwaarwegend maatschappelijk belang om de gewenste doelstelling, nl. gedifferentieerde woningbouw in het bijzonder voor starters op de woningmarkt en in het sociale segment te realiseren.

Met de ontwikkeling van dit plan is haast geboden. Uiterlijk op 2 juli 2005 moet er een ontwerp-bestemmingsplan ter inzage liggen voor dit gebied omdat anders de voorbescherming van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten die op de gronden die in dit gebied zijn gelegen van toepassing is verklaard, komt te vervallen. Na deze datum is het bijzonder moeilijk om de regie over de verdere ontwikkeling van dit gebied te kunnen blijven voeren en is het niet goed mogelijk om nog invloed uit te oefenen op met name het sociale deel van het woningbouwprogramma.

Inrichtingsschets
Het plangebied is cultuurhistorisch rijk en heeft ecologische waarden. Dit vraagt om een zorgvuldige inpassing met als belangrijkste accenten:

* de realisering van maximaal 250 woningen en enkele maatschappelijke voorzieningen;

* het woongebied inrichten in een groene omgeving, waarbij bestaande landschappelijke gradiënten zichtbaar worden benut in stedenbouwkundige opzet van kampen en coulissen;
* stedenbouwkundige aansluiting op de directe omgeving, waarbij het nieuwe woongebied de kwalitatieve afronding vormt van het stedelijke gebied met een geleidelijke overgang naar het landelijke gebied;

* het realiseren van een groene buffer tussen het nieuwe woongebied en het landgoed Dennenburg;

* nieuwbouw ontsluiten vanaf de Lange Dreef, behalve voor het langzame verkeer geen doorgaand verkeer in het woongebied.

Woningbouwprogramma.
De inrichtingenschets voor het voor te bereiden bestemmingsplan is gebaseerd op een programma van maximaal 250 woningen, waarvoor in principe de volgende verdeelsleutel is aangehouden;

63 woningen (25%) sociale huur;
37 woningen (15%) sociale koop tot 181.512;
150 woningen (60%) vrije sector.

Kansen voor ontwikkeling inbreidingslocatie kopgevels appartementen Lange Dreef
Bij de ruimtelijke verkenning heeft ook een afstemming plaatsgevonden met de mogelijke realisering van de inbreidingslocatie aan de kopgevels van de appartementen aan de Lange Dreef.

Deze inbreidingslocatie gaat er van uit, dat de bestaande garageboxen en bergingen verdwijnen en dat er aan de kop van de bestaande bebouwing nieuwe appartementen gerealiseerd worden. Er is plaats voor 5 appartementen aan elke kop, dat neerkomt op in totaal 25 appartementen, waarvan een deel ook in de sociale sector moet worden gebouwd.

Als grote knelpunt voor de realisering van dit plan kan worden genoemd het gebrek aan ruimte voor de aanleg van voldoende parkeerplaatsen. Door de ontwikkeling van de locatie Lange Dreef ontstaan er kansen om deze voorziening te realiseren.

Op dit moment is de gemeente met de woningcorporatie Heuvelrug Wonen in gesprek over een mogelijke vorm van samenwerking, waardoor er kansen ontstaan voor de realisering van het sociale deel van de beide woningbouwprogrammas.

Keuzes en uitwerking
Het college stelt aan de gemeenteraad voor een aantal besluiten te nemen, waarvan de strekking is om door te gaan met de voorbereidende onderzoeken tot het ontwikkelen van een woningbouwlocatie op de Lange Dreef en de daarvoor nodige voorbereidingshandelingen te verrichten.

Het raadsvoorstel zal eerst in de commissievergadering ruimte en groen van februari worden behandeld. Daarna komt het voorstel in de raadsvergadering 10 maart aanstaande.

---

Gemeente Driebergen-Rijsenburg