Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vrije meningsuiting blijkbaar geen basisrecht in Turkije. (08/03/05)

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels protesteerde bij de start van de plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg krachtig tegen het gewelddadig optreden van de Turkse politie tijdens de betoging in Istanbul naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag.

Enkele honderden vrouwen kwamen samen in de Europese wijk om aandacht te vragen voor de problemen van geweld op vrouwen en de schending van de mensenrechten in het algemeen. Dat de Turkse politie het niet zo nauw neemt met het respect voor de mensenrechten, konden die vrouwen aan den lijve ondervinden. Ze werden met knuppels en traangas uit elkaar geklopt. Bijna de helft van de betogers werd aangehouden, de rest bleef brullend en kreunend van de pijn achter op de straat.

Op het ogenblik dat commissaris Rehn zijn eerste officiële werkbezoek aan Turkije brengt ter voorbereiding van de
toetredingsonderhandelingen, is het onbegrijpelijk dat deze feiten zich voordoen.

Toch komt deze zaak niet als een verrassing. Uit een ontmoeting tussen Brepoels met een afvaardiging van vertegenwoordigers van de Koerdische partij DEHAP enkele weken terug werd duidelijk dat de situatie op het terrein de laatste maanden opnieuw verslechterd is. Sinds de beslissing van de Europese Raad van 17 december laatstleden zou die evolutie naar meer democratie en openheid volledig zijn stilgevallen.

Bovendien doen geruchten de ronde dat de Turkse politie de nieuwe wetten uit het strafrecht, die vanaf 1 april van toepassing zouden moeten zijn, niet wil implementeren. Hoewel deze geruchten formeel worden tegengesproken, voorspelt het geweld van gisteren weinig positiefs.

In deze omstandigheden is het onaanvaardbaar zelfs maar te overwegen de onderhandelingen over de toetreding met Turkije te starten. De Gemeenschap heeft zich voldoende bereid verklaard, de toegevingen van de andere zijde blijven achter.

Auteur:
Ondervoorzitter N-VA en Europarlementslid
Friede Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be