Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nieuwe bekostigingssystematiek LOTTO gunstig voor Schaakbond

Op 1 maart j.l. is door de Algemene Ledenvergadering van NOC*NSF het Bestedingsplan Lotto 2006 ev aangenomen. Hierin wordt de nieuwe systematiek voor de verdeling van de Lottogelden geregeld. In de huidige systematiek ontvangen bonden met name financiering uit de rubrieken Topsport en Breedtesport. Vanaf 2006 gaat het om de rubrieken Infrastructuur, Marktaandeel en Top 10. Hierbij neemt het totale bedrag dat direct ten goede komt aan de bonden flink toe.

Vanuit de post Infrastructuur wordt een bijdrage gegenereerd aan het algemeen functioneren van bonden, een subsidietitel die tot voor kort door het Ministerie van VWS werd ingevuld.

De post Marktaandeel heeft als doel meer mensen aan het sporten te krijgen én lid van de vereniging. De bijdragen voor Infrastructuur en marktaandeel zijn deels afhankelijk van het aantal bij de bond aangesloten leden. De post Top 10 tenslotte, sluit aan op de breed gedragen ambitie Nederland bij de beste 10 in de wereld te krijgen, waardoor de nieuwe systematiek naadloos aansluit bij het Realisatieplan georganiseerde Sport 2005 2008 dat vorig jaar in overleg tussen alle bonden is opgesteld..

Nevendoelen van de nieuwe regeling zijn daarnaast het bevorderen van samenwerking tussen de bonden (middels projectsubsidies) en het verminderen van de regeldruk door een globalisering van de rubrieken en door vereenvoudiging van de subsidieaanvragen en de onderliggende ISBV.

Voor de Schaakbond, net als voor bijna alle andere bonden, pakt de nieuwe systematiek gunstig uit. Uit voorlopige berekeningen blijkt dat we in 2006 minimaal vijftigduizend euro meer krijgen dan in 2004, maar dat bedrag zou best kunnen oplopen tot vijfenzestig of zeventigduizend euro. Hiermee zal het verwachte tekort op de begroting voor 2006 op voorhand al voor een groot deel zijn weggewerkt.


---