INTERNAT. DIERENFONDS - IFAW

Overleven babyzeehonden de wreedheid van de zeehondenjacht

(Charlottetown, Canada/ Den Haag - 8 maart 2005) Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) beschikt over foto's, genomen binnen 24 uur, na de geboorte van de eerste zeehonden bij de Oostkust van Canada. Een van de vele wonderen van de natuur - de jaarlijks geboorte van duizenden baby zadelrobben - vindt nu plaats. In de winter trekt de volledige noordwestelijke Atlantische populatie naar de oostkust van Canada om te baren. Helaas is de tijd om van dit unieke spektakel te genieten heel kort.

Het IFAW bevestigt dat slechts over enkele dagen de wrede jacht zal aanvangen die het leven zal kosten van ten minste 319.500 babyzeehonden. De jaarlijkse terugkerende jacht is de grootste slachting van zeezoogdieren ter wereld. Dit jaar is de laatste fase dat valt onder de 3 jaar geleden afgekondigde quotum van 1 miljoen dieren.
7)'De jacht gaat feitelijk over het aanhangen van verschillende waarden: een strijd tussen hen die een economische waarde geven aan een zeehond en hen die de natuur willen behouden voor de toekomst',zegt Marcel Bertsch, directeur van IFAW Nederland. 'De jaarlijkse geboorte is een prachtig spektakel en zou de Canadezen met trots moeten vervullen. Echter, in plaats van ze te beschermen ondersteunt de Canadese regering een regelrechte onmenselijke en ecologisch niet-duurzame slachting.'

'Alhoewel het verboden is dieren te doden, zo lang zij hun witte vacht nog hebben (tot ongeveer 12 dagen oud), is het legaal ze te doden zodra ze die verliezen. Het verschil is echter slechts enkele dagen, dus alhoewel ogenschijnlijk men de indruk zou kunnen hebben dat het hier om volwassen dieren zou gaan, is de waarheid des te schrijnender. Volslagen hulpeloze baby's worden wreed gedood voor producten die niemand echt nodig heeft of waarvoor hele goede alternatieven verkrijgbaar zijn.'

Het IFAW roept de Canadese regering op een einde te maken aan deze wrede, inhumane en ecologisch niet-duurzame jacht. Het IFAW is de enige organisatie die ieder jaar consequent deze jacht observeert en misstanden vastlegt. Zoals elk jaar brengt het IFAW media, politici en bekende persoonlijkheden vanuit de gehele wereld naar de jacht om deze met eigen ogen te aanschouwen.

De internationale gemeenschap veroordeelt deze jacht en Europese landen zoals België, Italië en ook ons land zijn in voorbereiding voor een nationaal importverbod voor alle zeehondenprodukten. Ook in Brussel wordt hard gewerkt aan resoluties die de jacht moeten veroordelen. In de VS worden zeehonden en andere zeezoogdieren al sinds 1972 beschermd.

Einde

Noot aan de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het:

IFAW, Bezuidenhoutseweg 225, Den Haag


- Yvette Brook, beleidsmedewerker tel. 070 335 50 11, gsm 06 12 991 703
E-mail: ybrook@ifaw.org

- Danielle de Lange, afd. Communicatie tel.070 335 50 11, e-mail : ddelange@ifaw.org.

Fotomateriaal
Foto's van pasgeboren zadelrobben zijn verstuurd naar de fotoredactie van het ANP.
U kunt tevens beeldmateriaal opvragen bij Danielle de Lange, tel.
070-3355011.

Het IFAW is een internationale organisatie die als missie heeft het welzijn van dieren in de wereld te verbeteren. Daarbij gaat het zowel om huisdieren als om in het wild levende dieren. Het IFAW wil dit bereiken door de commerciële uitbuiting van dieren terug te dringen, natuurlijke leefgebieden te verschermen en dieren in nood te helpen. Meer informatie is te vinden op www.ifaw.nl.


08 mrt 05 11:16