Dienstenbond CNV

Eerste overleg CAO Groothandels Textiel
08-03-2005

Op 7 maart j.l. zijn de onderhandelingen gestart voor een nieuwe CAO Groothandel in Textielgoederen en Aanverwante Artikelen. Tijdens het overleg hebben partijen hun voorstellenbrieven toegelicht. Inmiddels is dus ook duidelijk wat de inzet van de werkgevers is en dat de CNV Dienstenbond op sommige punten er recht tegenover staat. Het worden dus zeker geen makkelijke onderhandelingen. De volgende onderhandeling staat gepland op dinsdag 5 april.

Eind februari heeft de CNV Dienstenbond u gevraagd of u akkoord kunt gaan met de voorstellen die wij willen inbrengen in de CAO onderhandelingen. Op 7 maart hebben wij de voorstellen aan de werkgever toegelicht. Omdat u nog tot 14 februari kunt reageren, maar tot zover wel unaniem akkoord bent, hebben wij dit onder voorbehoud gedaan. Ook de werkgevers hebben hun voorstellen toegelicht die u bijgaand aantreft.

Zoals u kunt zien zitten er grote verschillen tussen de voorstellen van de werkgevers en de CNV Dienstenbond. Ten eerste willen zij geen loonsverhoging geven en het salaris in het 2e ziektejaar niet aanvullen tot 100%. Daarnaast stellen de werkgevers voor de arbeidstijdenregelingen vergaand te versoepelen:


1) De werkgevers willen het mogelijk maken om 4 dagen 9,5 uur per dag te werken i.p.v. 38 uur verspreid over 5 dagen. Er zouden werknemers zijn die fulltime in 4 dagen i.p.v. 5 dagen willen werken.


2) De werkgevers stellen voor om het overwerk te berekenen op weekbasis i.p.v. dagbasis. Nu krijgt u voor elk uur dat u werkt boven de 8 uur op een dag 25% overwerkvergoeding, ook al werkt u in de rest van de week minder dan 8 uur per dag. Bij berekening van overwerk op weekbasis worden de plus en minuren verrekent in een week en dan krijgt u alleen een overwerkvergoeding als u gemiddeld in de week meer dan 38 uur heeft gewerkt.


3) De werkgevers willen het mogelijk maken om in piekperiodes een uur meer te werken per dag en in rustige periodes een uur minder.

De werkgevers geven aan dat het eerste punt op vrijwillige basis kan worden ingevoerd en dat het een absolute vereiste is voor de branche om de concurrentie met lagelonenlanden te kunnen blijven volhouden. De CNV Dienstenbond vindt dit echter een vergaande ingreep in de zekerheid van de werknemers en wij willen dan ook graag eerst uw mening horen en kijken wat de praktijksituatie is voordat wij hier verder over onderhandelen. Binnenkort zullen wij u dan ook een enquête toesturen met een aantal vragen over de arbeidstijdenvoorstellen.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op het adres h.devaan@cnvdibo.nl