Gemeente Kerkrade
---

08.03.05: Kerkrade blij met rapport VROM-inspectie

Het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu heeft in de periode september - oktober 2004 een onderzoek gedaan naar de toepassing, naleving en handhaving door de gemeente Kerkrade van de VROM wet- en regelgeving. Het Ministerie neemt elk jaar een x-aantal gemeenten in Nederland onder de loep. De inspectie komt tot de conclusie dat in de toepassing van de regelgeving in Kerkrade geen onrechtmatigheden zijn geconstateerd en is men onder andere te spreken over de afhandeling van zaken op het gebied van de gebruiksvergunningen, de sloopvergunningen (inclusief het toezicht op de verwijdering van asbest), het omgaan met klachten bij milieu en het besluit luchtkwaliteit.

Deze conclusie past geheel in het beeld van het streven van Kerkrade om een kwalitatief zo hoogwaardig mogelijk product te leveren. Een juiste toepassing van wet- en regelgeving acht de gemeente daarvoor een absolute voorwaarde en eigenlijk een vanzelfsprekendheid. Wel deed het Ministerie enkele aanbevelingen c.q. verbeterpunten. Deze zullen door de gemeente zo snel en adequaat mogelijk worden opgepakt en worden vertaald in beleidsvorming en uitvoering. In een aantal gevallen kan daarbij worden ingehaakt op reeds ontwikkeld beleid.

Verbeterpunten
Door de VROM-inspectie is een aantal verbeterpunten aangegeven dat betrekking heeft op de inzichtelijkheid dan wel de transparantie van de toetsing aan de regelgeving. Enkele voorbeelden hiervan zijn de toets aan het bestemmingsplan, de ontvankelijkheidstoets bij de aanvraag om een bouwvergunning en de toetsing aan het Bouwbesluit. De toetsing dient zodanig te gebeuren dat deze ook voor derden navolgbaar is. Ook ziet de VROM-inspectie kansen voor Kerkrade om de handhaving verder te versterken door een betere afstemming met andere handhavingstaken te organiseren en strikt toe te zien op een goede nazorg bij handhavingsacties.

Verder heeft de inspectie aandacht gevraagd voor een spoedige actualisering van de bestemmingsplannen. De gemeente deelt de visie van de inspectie dat de plannen niet ouder dan 10 jaar moeten zijn. Dit is dan ook de reden geweest dat de gemeente Kerkrade reeds enkele jaren geleden in samenspraak met de raad een beleid heeft ontwikkeld om deze inhaalslag te maken. De raad heeft hiervoor ook al middelen ter beschikking gesteld. De betreffende inhaalperiode is inmiddels al enkele jaren in uitvoering en voorziet in een totale planperiode van 10 jaar en zal in 2008 worden afgerond.