FNV

FNV vraagt De Geus om basisvoorziening kinderopvang

Maak van kinderopvang een regeling waaraan iedereen mee kan doen en waar de hele samenleving aan meebetaalt. Dat pleidooi hield Agnes Jongerius, FNV-vice-voorzitter, tijdens internationale vrouwendag op 8 maart.
"Maak van de kinderopvang een publieke voorziening. Wat is er nu een mooier cadeau op 8 maart voor vrouwen dan een regeling die voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is." Aldus Agnes Jongerius, vice-voorzitter van de FNV, tijdens de viering van internationale vrouwendag in Amsterdam. Aanleiding is de huidige chaos na invoering van de nieuwe Wet kinderopvang.

Jongerius daagt het kabinet en minister De Geus (Sociale Zaken) uit om emancipatie tot een van de belangrijkste waarden en normen te verklaren. "Zorg nu eens dat je de belemmeringen wegneemt die vrouwen van de arbeidsmarkt houden. Welke gemeente wil nog moeite doen om herintreedsters aan het werk te krijgen? Er is geen budget en er is niet zoals bij bijstandsgerechtigden een uitkering die 'inverdiend' kan worden."

"Vrouwen aan het werk helpen, zet meer zoden aan de dijk dan het langer doorwerken van ouderen. Vrouwen willen best betaald werk doen, als de voorzieningen maar geregeld zijn. Met de Wet Kinderopvang rijzen de kosten van kinderopvang de pan uit", aldus Jongerius. "'Werken loont niet meer', is het dringende signaal dat ouders - veelal vrouwen - via het Meldpunt Kinderopvang afgeven."

Jongerius vraagt De Geus het voorbeeld van minister Brinkhorst te volgen. Die erkende vorige week in een debat ('Is Nederland lui?') met FNV Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk dat de kinderopvang in Nederland in een achtergestelde positie verkeert. Brinkhorst zegde toen toe op zoek te gaan naar extra geld. Volgens Jongerius moet het samen met de meevallers die Zalm heeft, mogelijk zijn de kinderopvang nog in deze kabinetsperiode financieel op de rit te krijgen.

De volgende stap is dan om van de kinderopvang een publieke voorziening te maken. Deze stap denkt Jongerius pas met een volgend kabinet te kunnen maken. "Want", aldus de vice-voorzitter van de FNV, "het eindpunt is natuurlijk een regeling waaraan iedereen mee kan doen. Een regeling dus, waaraan ook de hele samenleving meebetaalt."