Gemeente Bergschenhoek

Aanbestedingsprocedure Zwembad
zwembad Tot onze grote teleurstelling hebben de colleges van Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs op 8 maart moeten besluiten de aanbestedingsprocedure voor het zwembad met OLCO/BAM te beëindigen. Alhoewel OLCO/BAM een concrete aanbieding heeft gedaan, voldeed deze aanbieding op onderdelen niet aan het door de gemeenteraden vastgestelde aanbestedingsdocument.

Om toch een uiterste inspanning te doen de aanbieding van OLCO/BAM binnen de voorwaarden van het aanbestedingsdocument te krijgen is vanaf het najaar intensief met OLCO/BAM onderhandeld. Deze onderhandelingen waren er in eerste instantie op gericht de zaken, die afweken van het aanbestedingsdocument, alsnog daarmee in overeenstemming te brengen. Dit betroffen met name de vier volgende zaken;

* een 25 jarige risicodragende exploitatie door de aanbieder, waarbij de gemeente geen investeringen doet;
* een gelimiteerde gemeentelijke bijdrage in de exploitatie tot maximaal 490.000 (prijspeil 2006);

* het eigendom van de grond blijft bij de gemeente, waarbij alleen over de grond onder de additionele voorzieningen een marktconforme vergoeding verschuldigd is;

* de additionele voorzieningen die ruimtelijk in het gebied (park) moeten passen en die de beoogde bestemming van recreatieve doeleinden geen geweld mogen aandoen.

Waarom is het in overeenstemming brengen van de aanbieding met het aanbestedingsdocument belangrijk? Omdat besloten was de aanbesteding te doen plaatsvinden volgens de Europese Aanbestedingsregels waren wij niet vrij om van het aanbestedingsdocument af te wijken. Het is namelijk niet toegestaan af te wijken van hetgeen in het aanbestedingsdocument dwingend is opgenomen. Immers ook andere aanbieders zouden op basis van dezelfde feiten en/of omstandigheden een aanbieding hebben kunnen doen.

Indien toch wordt afgeweken van het aanbestedingsdocument kunnen die andere aanbieders of diegenen die daarvan hebben afgezien zich onrechtmatig behandeld voelen en een juridische (lees financiële) claim indienen. Het is om die reden dat de onderhandelingen met OLCO/BAM zich in eerste instantie geconcentreerd hebben op de vraag of voldaan kon worden aan de gestelde randvoorwaarden.

Over het eigendom van de grond, de risicodragende exploitatie door de aanbieder en de gemeentelijk bijdrage is overeenstemming bereikt. Geen overeenstemming kon worden verkregen over de marktconforme vergoeding voor de grond onder de additionele voorzieningen bij het zwembad.

Met nadruk willen wij stellen dat de gekozen aanbestedingsprocedure het ons onmogelijk maakt de aanbesteding met OLCO/BAM voort te zetten. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat hetgeen wij met het aanbestedingsdocument willen bereiken, niet door de markt kan worden gerealiseerd.

Op korte termijn zullen wij ons beraden over de vraag hoe verder te gaan en welke stappen daarbij zullen worden gezet.