Provincie Utrecht

Persbericht

Leren voor een duurzame samenleving

8-3-2005
Zorgen voor een goede toekomst, voor onszelf en de generaties na ons. Dat is het begrip duurzaamheid in een notendop. Duurzaamheid zit in hoe we leven, wonen en werken en is een continue leerproces. De provincie wil deze focus op leren met het Programma leren voor duurzame ontwikkeling inhoud geven. De ambities liggen vast in het Provinciaal Ambitiestatement Utrecht, waaruit jaarlijks een werkplan met concrete projecten wordt gemaakt. Het werkplan voor 2005 is vandaag door gedeputeerde staten vastgesteld. Nu kan het programma definitief van start gaan.

Uitgangspunt van het Utrechtse programma is dat de onderwerpen regionaal in de belangstelling staan. De projecten uit het werkplan raken dan ook aan regionale issues en moeten effectieve methodieken opleveren, waardoor de burger betrokken raakt bij duurzame ontwikkeling. Voorlopig wordt er met een klein aantal projecten gestart, later in het jaar volgen er meer.

ChangeLAB
De regio Surrey in Engeland is partner van de provincie Utrecht. Deze regio kwam met het idee om gezamenlijk een aanpak te bedenken om burgers te verleiden tot duurzaam gedrag. Wereldwijd worden er diverse methodieken ingezet om burgers te bewegen tot een ander gedrag. Denk bijvoorbeeld aan de antirookcampagnes. Waarom zou dit met het onderwerp duurzaamheid niet lukken? ChangeLAB is een project over duurzame ontwikkeling en verandering van leefstijl en houding bij burgers. De bedoeling van het project is om door het uitwisselen en opbouwen van kennis en ervaring een pakket aan methoden samen te stellen, die burgers aanzetten tot ander gedrag op het gebied van afval, transport, energie en water.

Water in beeld
Het project `Water in beeld' is een video-uitwisselingsprogramma over water tussen kinderen uit Nederland en Bolivia. Leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen in Bolivia en Nederland maken zelf videoreportages over het thema Water in hun eigen omgeving. De video's worden naar elkaar gestuurd en bekeken. Vervolgens kunnen de leerlingen uit beide landen elkaar via een website mailen en vragen stellen over de lokale situatie. Vorig jaar zijn op twee scholen in Utrecht reportages gemaakt. Een school in Wilnis heeft met haar video over de dijkdoorbraak een prijs gewonnen op het Cinekid Filmfestival en is voor een groot publiek vertoond. Het succesvolle project wordt dit jaar voortgezet met de scholen De Nieuwe Regentesseschool in Utrecht, de Achtbaan in Amersfoort en de Groen van Prinsterer School in de Bilt.

Andere projecten
Andere projecten uit het werkplan zijn het opzetten van een netwerk over duurzaam stedelijk waterbeheer voor het hoger beroepsonderwijs en een project dat erop gericht is zoveel mogelijk mensen - burgers, bedrijven, overheid - leren samen te werken aan duurzaam waterbeheer.

Laatst gewijzigd op 03/08/2005 01:42:46 PM. Paginabeheer: Evelien.ten.Bosch@provincie-utrecht.nl