Universiteit van Tilburg

Economie van eerste mens werd Neanderthalers fataal

Hypothese Tilburgse econoom

De Neanderthaler en de vroege mens concurreerden een paar duizend jaar lang om hetzelfde voedsel. De homo sapiens won uiteindelijk; de Neanderthaler stierf uit. Volgens economen, waaronder de Tilburgse hoogleraar Erwin Bulte, gebeurde dit dankzij de economische kunde van de mens, niet dankzij superieure fysieke eigenschappen. Het artikel wordt deze maand gepubliceerd.

De Neanderthaler en de mens hebben dezelfde voorouder. Naar schatting 500 miljoen jaar geleden splitsten de evolutielijnen zich. De Neanderthaler leefde van ongeveer 300.000 tot 30-40.000 jaar voor Christus. De eerste homo sapiens verscheen rond 100.000 jaar v.C. in Afrika en verspreidde zich vanaf 47.000 v.C. richting het Midden-Oosten en Europa via het Iberisch schiereiland. Het verschijnen van de mens ging uiteindelijk ten koste van de Neanderthaler. Dit is opmerkelijk daar de Neanderthaler zich heel lang wist te handhaven, een teken dat ze goed aangepast waren aan hun omgeving. Het uitsterven van de Neanderthaler wordt doorgaans toegeschreven aan een betere aanpassing van de mens aan de omgeving (survival of the fittest). Maar economen Richard Horan (Michigan State University, VS), Erwin Bulte (Universiteit van Tilburg) en Jason Shogren (University of Wyoming, VS) vinden deze verklaring om twee redenen niet afdoende. Ten eerste waren de Neanderthalers waarschijnlijk sterker dan de mens en met hun 10% extra herseninhoud niet noodzakelijkerwijs minder intelligent. Bovendien gaat de verklaring uit van individuele kenmerken, terwijl de economen juist poneren dat de mens de Neanderthaler verdrongen heeft op basis van verschillen in hun samenlevingen.

Handel en taakverdeling
Bulte en zijn Amerikaanse collega's stelden economische modellen op waarin zowel biologische kenmerken (jaagcapaciteit, vruchtbaarheid) als economische kenmerken (handel, verdeling van taken, specialisatie) opgenomen zijn. Uit paleontologisch onderzoek is bijvoorbeeld bekend dat de vroege mens al driftig handelde in ivoor, steen en schelpen over vrij grote afstanden. Neanderthalers leefden in kleinere groepen en er zijn geen aanwijzingen dat zij veel handel dreven. De modellen berekenen op basis van al deze kenmerken of de mens of de Neanderthaler de strijd om het voedsel zullen winnen, of dat ze naast elkaar zullen leven. De precieze waarde van de verschillende karakteristieken is natuurlijk arbitrair, we weten niet precies hoe de vroege mens of Neanderthaler eruit zag. Maar uit het model is duidelijk dat handel en taakspecialisatie een groot voordeel kunnen opleveren. Zelfs als de Neanderthaler een betere jager was, kon de mens hem verdringen door de beste jagers fulltime op jacht te sturen en andere taken te delegeren aan de mindere jagers. Hiervan profiteren vooral de mindere jagers. Zij krijgen nu ook voldoende voedsel en kunnen voor nageslacht zorgen. Handel en taakspecialisatie zorgen er bovendien voor dat ook andere taken efficiënter en beter uitgevoerd worden, wat bijvoorbeeld resulteert in beter onderdak en kleding, en dus in betere overlevingskansen.
Eén vraag blijft open: hoe veroverde de mensheid haar eerste plek op aarde, terwijl de Neanderthaler al aanwezig was? De economen stellen dat wellicht juist de mindere 'fysiek' van de mens hem noodzaakte tot specialisatie en handel. Waarna hij al snel de Neanderthaler begon te verdringen.

Noot voor de pers
Dit onderzoek is gepubliceerd onder de titel How trade saved humanity from biological exclusion: an economic theory of Neanderthal extinction in Journal of economic behaviour & organization. Auteurs zijn Richard Horan (Michigan State University, VS), Erwin Bulte (UvT) en Jason F. Shogren (University of Wyoming, VS). Sinds 26 februari 2005 is het artikel on line te lezen via www.sciencedirect.com. De papieren versie verschijnt in de loop van deze maand.
Journalisten kunnen een exemplaar opvragen bij de afdeling voorlichting van de UvT via tel: 013 535 2000 of e-mail: persberichtuvt@uvt.nl.
Meer informatie over het onderzoek: prof.dr.ir. Erwin Bulte, tel: 013 466 2707, e-mail: e.h.bulte@uvt.nl.
Informatie over UvT-wetenschappers vindt u op webwijs: www.uvt.nl/webwijs/.