Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 8 maart 2005                                 |


1. Statenvragen digitale televisie
De distributie van digitale televisie maakt het mogelijk om bijvoorbeeld Omroep Brabant in de hele provincie te volgen. Digitale televisie is echter een zaak van het particuliere bedrijfsleven. Naar verwachting zal die faciliteit eind 2006 in heel Brabant grotendeels beschikbaar zijn. GS zien geen rol voor de provincie weggelegd bij het bevorderen van digitale televisie. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen ex. Art 3.2 van het Regelement van Orde voor Provinciale Staten van mw. A. Jetten van Leefbaar Brabant/BOF. Overigens zijn de televisie-uitzendingen van Omroep Brabant sinds kort ook via het Internet te volgen.

2. Erfgoededucatie
De gelden voor erfgoededucatie zullen in de periode 2005-2008 besteed worden. Gedeputeerde Staten passen daarvoor de begroting aan. De regionale erfgoedinstellingen als musea, de heemkundekringen en het onderwijs werken samen om zo de erfgoededucatie, het onderwijs over lokale, regionale geschiedenis en cultuur te versterken. Jaarlijks stellen Gedeputeerde Staten een bedrag van E 187.650 ter beschikking. Een projectplan dat is opgesteld door de Brabantse Museumstichting en de Stichting Brabantse Regionale geschiedschrijving is de basis voor dit besluit.

3. Stimulus-programma
Gedeputeerde Staten het niet acceptabel dat het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven een gedeelte van de publieke co-financieringsmiddelen voor het Stimulusprogramma intrekt. Over de bijdragen in de cofinanciering waren afspraken gemaakt tussen de provincie, het SRE en het ministerie van EZ. De provincie is teleurgesteld omdat de intrekking is gebeurd zonder dat daar overleg over is gevoerd. Op het SRE wordt een beroep gedaan om het programma conform de gemaakte afspraken af te ronden.

4. Internationale samenwerking
Een medewerker van de provincie neemt deel aan de startbijeenkomst van een project van de EU dat er op gericht is de Lissabon-agenda (innovatieve en concurrerende economie) in de regio's te bevorderen. De bijeenkomst vindt plaats in Groot-Brittannië.


5. Jeugdzorg
Het Regionaal bestuurlijk overleg jeugd zal worden versterkt. Aan dit overleg zal een specifiek ambtelijk overleg worden gekoppeld, met een regionaal secretariaat en ondersteund door K2. Dit voorstel ligt ter bespreking voor bij gemeenten in de Brabantse regio's. De afspraken die daar gemaakt worden zullen binnen enkele maanden door Gedeputeerde Staten worden besproken. Het college informeert de Statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur.

6. Studiereis jeugdbeleid
Gedeputeerde Augusteijn zal met ambtelijke ondersteuning deelnemen aan een door het IPO georganiseerde studiereis naar Scandinavië over de regionale aanpak van jeugdbeleid. Het inhoudelijk programma is voorbereid door NIZW-jeugdzorg.

7. Vogel- en Habitatrichtlijn
De vogel- en habitatrichtlijn van de EU richt zich op de bescherming van specifieke vogelsoorten en hun leefgebieden. De richtlijn werkt door in de waterhuishoudingsplannen en de Brabantse plannen voor de vernieuwing van het landelijk gebied. Op aangeven van de Statencommissie voor Ruimte en Milieu vragen Gedeputeerde Staten de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit toelichting over de wijze waarop de in- en externe bescherming van de vogel- en habitatrichtlijn zou moeten doorwerken. GS geven de Statencommissie eveneens aan dat zij als gevolg van de verordening Waterhuishouding geen planschade verwachten, dat waar er zich onverhoopt schade voordoet bij de regeling van het stand-still beginsel die voor rekening van de provincie komt en waar er schade is als gevolg van nieuwe ontwikkelingen de kosten gedeeld worden tussen de provincie en de waterschappen.

8. Afhandelen milieuvergunningaanvragen
De provincie is op grond van het Inrichtingen en vergunningenbesluit van de Wet Milieubeheer bevoegd gezag voor de afhandeling van vergunningen van o.a. veehouderijen. De provincie stelt daarvoor capaciteit en deskundigheid beschikbaar aan de regionale milieudiensten in afwachting van een wijziging van de regelgeving waardoor de gemeenten bevoegd gezag worden. Een contract met de gezamenlijke milieudiensten, Haskoning en Randstad wordt voortgezet. Gedeputeerde Staten hebben besloten voor deze continuering van de werkzaamheden tot 31 december 2005.

9. Convenant regionale samenwerking stedelijk gebied Eindhoven
Gedeputeerde P. van Vugt ondertekent op 9 maart 2005 het convenant waarin de gemeenten in de stedelijke regio van Eindhoven hun afspraken over de onderlinge samenwerking bij o.m. de bouw van woningen vastleggen.

10. Regionaal Structuurplan regio Eindhoven/Uitwerkingsplan Zuidoost- Brabant
Het Regionaal Structuurplan (RSP) regio Eindhoven is door GS goedgekeurd als uitwerkingsplan van het streekplan van Noord-Brabant. GS leggen op een kaart en in een besluit vast op welke punten zij afwijken van het RSP. Het Samenwerkingsverband regio Eindhoven en de provincie hebben nauw samengewerkt bij de uitwerking van ruimtelijke ontwikkelingen voor de komende decennia in dit gebied. Daarbij gaat het onder andere om de toekomstige lokaties voor wonen en werken.

11. Permanente bewoning recreatiewoningen
Gedeputeerde Rüpp heeft aangegeven dat een aantal geïsoleerd gelegen, vrijstaande, recreatiewoningen in De Noordwaard mogelijk voor legalisering van permanente bewoning in aanmerking komen. Hij heeft niet aangegeven dat alle recreatiewoningen in het rivierengebied in aanmerking komen voor legale permanente bewoning. Er is sprake van een te ruime interpretatie van zijn uitspraken. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van de leden van Provinciale Staten, de heren Verschoor en Wagemakers (PvdA). Het provinciebestuur is niet van mening dat 'de Veense Putten' in aanmerking komen voor legalisering. Het college verwijst naar het door de heer Rüpp ingezonden artikel in het Brabants Dagblad van 27 januari j.l.

12. Streekplanafwijking pluimveebedrijf St. Anthonis
Er kan mogelijk een pluimveehouderij verplaatst worden naar de groene hoofdstructuur nabij St.Anthonis. Gedeputeerde Staten vragen het advies van de Provinciale Planologische Commissie over de voorgenomen afwijking van het streekplan en informeren de statencommissie voor Ruimte en Milieu. Het betreft hier een project dat in het kader van de reconstructie van het landelijk gebied ontwikkeld is.

13. Beheer grondwater
Er wordt onderzocht of het beheer van grondwater van de provincie kan worden overgeheveld naar de waterschappen. Er wordt een plan van aanpak opgesteld waarbij rekening gehouden zal worden met de betrokkenheid van Provinciale Staten, de Waterschappen en de ondernemingsraad.

14. Statuten Essent
De statuten van het nutsbedrijf Essent, dat deels eigendom is van de provincie Noord-Brabant, moeten worden aangepast aan een wijziging van het Burgerlijk Wetboek. De wijzigingen hebben betrekking op de verhouding tussen de Algemene Vergadering van Aandeelhouders en de overige organen van de structuurvennootschap. Gedeputeerde Staten zenden de statencommissies voor Bestuur en Middelen en Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid een notitie.

15. Nationale viering bevrijding
Op 5 mei start de nationale viering van de bevrijding in Noord-Brabant. Op 18 oktober zal H.M. de Koningin in het kader van haar jubileum de provincie bezoeken. Gedeputeerde Staten informeren de statencommissie voor Bestuur en Middelen.

16. Ruimtelijke plannen
Er wordt een verklaring afgegeven voor de vestiging van een technisch hulpbedrijf aan de Ganzestaartsedijk in Oirschot, de lijst van goedgekeurde afwijkingen van bestemmingsplannen op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening wordt vastgesteld, een verklaring van geen bezwaar voor de bouw van een woning, kantoor en showroom aan de Linie 33 te Bergen op Zoom wordt verleend.

17. Healthy Active Seniors
Samen met een aantal Europese partners heeft de provincie Noord-Brabant de mogelijkheden onderzocht om een project gericht op gezondheidszorg en ouderen te onderzoeken. Het project komt echter vooralsnog niet in aanmerking voor een Europese subsidie. GS onderzoeken met de partners het draagvlak voor het in standhouden van een netwerk en activiteiten gericht op het thema ontgroening en vergrijzing.


---- --