Gemeente Zwolle

Tien steden en dorpen doen mee aan nationale groencompetitie Entente Florale 2005

Zeven steden en drie dorpen zijn genomineerd voor de nationale groencompetitie Entente Florale 2005. In de categorie steden, plaatsen met meer dan 15.000 inwoners, gaan Amstelveen, Dordrecht, 's-Gravezande, Nuenen, Venray, Winterswijk en Zwolle de onderlinge competitie aan. In de categorie kleine steden en dorpen zijn dit Beesd -Gemeente Geldermalsen-, Eersel en Wijhe -Gemeente Olst-Wijhe-. Wie worden straks uitgeroepen tot Groenste Stad en dorp van Nederland in 2005? Medio oktober worden tijdens de feestelijke prijsuitreiking de prijswinnaars bekend gemaakt.


1
De Nederlandse groencompetitie Entente Florale is een uitvloeisel uit de Europese Entente Florale waaraan thans elf landen deelnemen. Deze Europese groene manifestatie is in het leven geroepen om het belang van goede en ook kleurige groenvoorzieningen in stad en landschap onder de aandacht te brengen bij zowel overheden als bedrijfsleven en inwoners. Wetenschappelijk onderzoek heeft duidelijk de positieve effecten van groenvoorzieningen aangetoond op het welzijn en welbevinden van mensen. Daarbij versterkt goed aangelegd en onderhouden groen de toeristische, sociale en economische aantrekkingskracht van een gemeente.

Jurering
De jury van Entente Florale werkt met objectieve criteria die specifiek voor deze competitie zijn opgesteld. De jury is samengesteld uit tuin- en landschapsarchitecten, hoveniers, gemeentelijke managers en (beleids)medewerkers op het gebied van de ruimtelijke inrichting en het milieu. De jurering vindt plaats in de periode van juni tot en met augustus 2005.


---