Provincie Zuid-Holland

Gedeputeerde van Heijningen positief over bibliotheekvernieuwing

Steeds meer gemeenten voldoen aan instapniveauGedeputeerde Erik van Heijningen is hoopvol over het proces van bibliotheekvernieuwing. "Ik ben tevreden over de inspanningen die vele gemeente- en bibliotheekbesturen plegen op het gebied van bibliotheekvernieuwing." De gedeputeerde schrijft dit in een brief aan Provinciale Staten waarin hij hen over de voortgang van de bibliotheekvernieuwing informeert.

Gemeenten die willen meedoen aan de bibliotheekvernieuwing moeten voldoen aan een instapniveau; een bijdrage per inwoner. Inmiddels zijn er met 70 van de 86 gemeenten afspraken gemaakt over het moment waarop zij aan dit instapniveau zullen voldoen. Dat aantal is een forse stijging ten opzichte van 2003, toen dat voor slechts 46 van de 86 gemeenten gold. Negentien van die gemeenten hebben een inspanningsverplichting getekend.Zestien van hen voldoen nog niet aan het instapniveau. Met hen voert gedeputeerde Van Heijningen gesprekken over de vraag, wanneer zij dat niveau wel hebben bereikt en hoe de provincie hen daarbij behulpzaam kan zijn.

Het doel van de bibliotheekvernieuwing is, dat bibliotheken in 2008 toegerust zullen zijn voor de 21e eeuw. Daarvoor moet er een samenhangend netwerk van bibliotheken ontstaan. Door deze schaalvergroting kan o.a. de digitale dienstverlening verder worden ontwikkeld en zal er meer samenwerking komen met scholen en culturele instellingen. De vorming van de zogenoemde basisbibliotheken moet in 2005 rond zijn. In 2008 zijn dan basisfaciliteiten beschikbaar, zoals een geautomatiseerd uitleensysteem en virtuele toegang tot collecties.

Wanneer gemeenten zich aansluiten bij dit netwerk, wordt er een bijdrage per inwoner gevraagd; het instapniveau. Voor gemeenten met minder dan 30.000 inwoners is het instapniveau 11 euro per jaar.

"We vertrouwen erop om met de gemeenten die de inspanningsverplichting hebben ondertekend tot afspraken te komen," aldus Van Heijningen. Hij is tevreden over de inspanningen die gemeenten doen om tot het instapniveau te komen.

Drie gemeenten moeten nog een standpunt innemen; twee gemeenten willen niet deelnemen aan de bibliotheekvernieuwing. De vorming van de basisbibliotheek ligt in bijna alle regio's op schema. Met de Rijnstreek zal op korte termijn bestuurlijk overleg plaatsvinden.In april zullen Provinciale Staten opnieuw worden geïnformeerd over het vernieuwingsproces.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22