Gemeente Tilburg

8-3-2005
Extra groencontainer voor inwoners Udenhout
Bon invullen op gemeentepagina of in wijkkrant De Wegwijzer

De gemeente Tilburg gaat extra groencontainers inzetten in Udenhout. Dit is één van de maatregelen van de herijking van het afvalbeleid, die op 31 januari door de raad is goedgekeurd.

Het gaat om een proef, waarbij vanaf week 15 tot en met week 48 extra groente-, fruit,- en tuinafval (GFT) kan worden aangeboden in een 240-liter container. De maatregel is speciaal bedoeld voor die huishoudens waarbij het GFT-gedeelte van de duobak vaak te vol zit.

Wethouder Loet Visschers: We hebben gekozen voor Udenhout, als een van de groene delen van de gemeente. Als de proef succesvol blijkt te zijn, gaan we kijken of we ook de andere delen van Tilburg kunnen voorzien van extra containers. Deze maatregel is onderdeel van het maatwerk wat we gaan voeren. Deelnemers aan de proef krijgen hiervoor na afloop een evaluatieformulier toegestuurd.

Bon invullen
Inwoners uit Udenhout die graag een extra container voor hun gft-afval willen hebben, kunnen dat drie weken lang via een bon op de gemeentepagina aangeven, deze week en de komende twee weken. Ook in wijkkrant De Wegwijzer kan de bon in dezelfde periode worden ingevuld. De bon kan tot en met 25 maart 2005 gratis terug gestuurd worden naar de gemeente. Deze extra voorziening is gratis.
Overigens kunnen inwoners van Tilburg hun extra tuinafval ook gratis aanbieden op de milieustraten. Op de gemeentelijke milieustraten kan per huishouden jaarlijks maximaal 8m3 tuinafval worden aangeboden. Daarvoor hebben ze sinds 1 januari wel een zogenoemde milieupas nodig, waarvoor een borg van 5,- betaald moet worden.
In week 14 (4 tot en met 8 april) worden de bakken door het Brabants Afval Team (BAT) uitgezet tijdens de normale inzamelroutes. Bij de groencontainer wordt een brief gevoegd, waarin de verdere details van de proef worden uitgelegd.

Herijking afvalbeleid
Vorig jaar heeft de gemeente besloten het afvalbeleid op een aantal punten te veranderen. De gemeente zet vooral in op maatregelen waar zij direct invloed op kan uitoefenen en die zonder extra kosten voor de burger kunnen worden ingevoerd. De gemeente heeft afgezien van de invoering van gedifferentieerde afvaltarieven. Dat betekent dat ook in de toekomst ieder huishouden in Tilburg hetzelfde afvaltarief betaalt. Als de doelstelling van hergebruik wordt gehaald zal dit in de toekomst een besparing kunnen opleveren van maximaal 1 miljoen euro. Dit leidt tot een lagere afvalstoffenheffing voor de inwoners van Tilburg.

Nieuw afvalbeleid
Voor het nieuwe afvalbeleid is goed geluisterd naar de wensen van de inwoners van Tilburg. Tilburgers krijgen het makkelijker om hun afval te scheiden. Zo zal vanaf mei 2005 klein gevaarlijk afval (KGA) na een telefoontje ook aan huis worden opgehaald, net als grof huisvuil. Verder wordt textiel vaker huis-aan-huis ingezameld. De controles op het verkeerd scheiden van afval zullen verder worden opgevoerd. Er zal ook meer worden gecontroleerd om vervuiling van de openbare ruimte tegen te gaan.