Gemeente Ede

nummer 40 / Ede, 8 maart 2005

Budget Van Lagenfonds in 2004 geheel besteed

In november 2002 is de gemeente Ede begonnen met de behandeling van aanvragen uit het Van Lagenfonds. Het Van Lagenfonds is bestemd voor mensen met een smalle beurs. In het jaar 2004 werd in totaal EUR 19.679,- uitbetaald. Het fonds kan jaarlijks maximaal zon EUR 20.000,- uitkeren. Voor het eerst zijn dit jaar ook aanvragen afgewezen omdat de hulpvraag groter is dan de opbrengsten uit het fonds. Daarom worden inwoners van Ede die het fonds een warm hart toedragen van harte uitgenodigd om een financiële bijdrage te leveren aan het fonds.

Het Van Lagenfonds is in 2002 opgericht met geld uit de erfenis van een overleden inwoonster uit Wekerom. Haar wens was dat het geld zou worden gebruikt voor de armoedebestrijding. De gemeente bestemt daarom de renteopbrengst uit de erfenis voor inwoners van Ede die een inkomen hebben dat minder bedraagt dan 125% van het minimum inkomen.

Toekenningen
In het afgelopen jaar zijn er 56 aanvragen ingediend. Het fonds kende in 35 gevallen financiële bijdragen toe voor onder meer computers voor studiedoeleinden, opleiding, bijzondere reiskosten, korte vakanties en contributies. Aanvragen werden afgewezen wanneer bleek dat er een beroep mogelijk was op een andere wettelijke regeling of wanneer een aanvrager in een eerder stadium (ernstige) bijstandsfraude had gepleegd.

Doelgroep
De doelgroep heeft beperkte bestedingsmogelijkheden, waardoor de aanschaf van een computer voor schoolgaande kinderen, vakanties, opleidingen, familiebezoek in het buitenland, contributies van verenigingen en kosten voor sociaal culturele activiteiten soms niet haalbaar zijn. Vooral (éénouder)gezinnen met kinderen tot 17 jaar hebben vaak te weinig geld om met vakantie te gaan. Jaarlijks wordt een beperkt aantal gezinnen deze kans geboden.
In uitzonderlijke gevallen kan ook een vergoeding worden verstrekt voor kosten op het gebied van studie en opleiding. Het komt ook nog steeds voor dat kinderen, ondanks de mogelijkheden van een studiebeurs, belemmeringen ondervinden als zij verder wil studeren. Er kan dan een (start) bijdrage worden verleend in de kosten van bijvoorbeeld kamerhuur en collegegeld.

Nieuwe aanvragen
Een commissie bestaande uit wethouder Kremers, twee raadsleden en het hoofd van de afdeling Inkomen en Zorg behandelt de aanvragen. Inwoners van Ede die in aanmerking denken te komen kunnen een aanvraag indienen. Ook consulenten van de gemeente of familie en bekenden kunnen mensen voordragen voor een bijdrage uit het fonds. Daarvoor kan een briefje worden gestuurd naar het hoofd van de afdeling Inkomen en Zorg van de gemeente Ede, Postbus 9023, 6710 HL Ede. Voor nadere informatie en voor overleg inzake stortingen kunt u contact opnemen met mevrouw Herma Wagensveld, medewerkster Werk, Inkomen en Zorg, telefoon (0319) 680 932 (dinsdag- t/m vrijdagochtend). Een storting kunt u doen door een bedrag over te maken op bankrekeningnummer 40.58.99.688 t.n.v. Gemeente Ede EWZ o.v.v. storting Van Lagenfonds.
---

nadere informatie:

Hans Vulto, telefoon (0318) 68 05 81
Voor overleg inzake stortingen kunt u contact opnemen met mevrouw Herma Wagensveld, medewerkster Werk, Inkomen en Zorg, telefoon (0318) 680 932 (dinsdag- t/m vrijdagochtend). Een storting kunt u doen door een bedrag over te maken op bankrekeningnummer 40.58.99.688 t.n.v. Gemeente Ede EWZ o.v.v. storting Van Lagenfonds.

Laatste wijziging: 10-03-2005