B EN W BERICHTEN 2005 - 9 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 8 MAART 2005

Algemene Zaken

1. (08-03) Het College heeft besloten om de Burgerzaal op dinsdag 15 april beschikbaar te stellen voor een studiemiddag voor communicatiemedewerkers van de gemeente Rotterdam. De gemeentesecretaris treedt op als gastheer

2. (08-03) Burgemeester en wethouders hebben besloten net als voorgaande jaren een bedrag van E 36.300,- beschikbaar te stellen aan de Stichting Comité ter Behartiging van Nationale Belangen voor de organisatie van Koninginnedag 2005 in Rotterdam. Het Comité verdeelt het subsidiebedrag onder een groot aantal Rotterdamse (wijk)verenigingen.

3. (08-03) Het College heeft de Burgerzaal beschikbaar gesteld voor de ontvangst van de gasten van het Vlaggenmuseum. Op 30 maart wordt de Vlaggenparade op de Boompjes officieel gepresenteerd. Op die dag gaan in de stad 160 vlaggen wapperen van de officieel erkende nationaliteiten die in de Rotterdamse bevolking vertegenwoordigd zijn. De Vlaggenparade wordt tevens gebruikt om dagen te markeren zoals Koninginnedag, 4 en 5 mei en om aandacht te besteden aan stedelijke, regionale, nationale en internationale gebeurtenissen, evenementen en festivals.

4. (08-03) Het College heeft ingestemd met een bezoek van Wethouder Geluk (onderwijs en integratie) aan WorldSkills te Helsinki in Finland van 27 tot en met 29 mei 2005. WorldSkills is een manifestatie die bedoeld is om het imago van ambachtelijk werk te verbeteren, zodat jongeren weer vaker voor een 'vak' kiezen. Met deze reis wil de delegatie van Skills Netherlands kennis nemen van het concept van internationale Skillscompetitie en daarnaast lobbyen ten behoeve van een Euroskills 2008 evenement in Rotterdam. De delegatie bestaat naast de wethouder uit leden uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid.

5. (08-03) Het College heeft de straten in het nieuwbouwplan de Tuinkamer genoemd naar viswerktuigen voor de binnenvisserij. De namen van de nieuwe straten zijn: Kubbeplantsoen, Loodreephof, Jacobsnethof, Wonderkuilhof, Ankerkuilstraat en het Zalmsteekpad. De Tuinkamer wordt gebouwd in Zalmplaat in Hoogvliet.

6. (08-03) Het College heeft de nieuwe topstructuur van de RET vastgesteld. In de nieuwe structuur is sprake van een driehoofdige directie, die bestaat uit: algemeen directeur, directeur Exploitatie en directeur Middelen. Deze nieuwe topstructuur gaat in op 4 april 2005.

7. (08-03) Het College heeft ingestemd met de reis van wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) van 2 tot 8 april 2005 naar de Chinese steden Shenzen, Guangzhou, Shanghai en Ningbo. Een delegatie onder leiding van de wethouder zal een bezoek brengen aan verladers, expediteurs en reders. De delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van het Havenbedrijf en het bedrijfsleven.

8. (08-03) Het College heeft ingestemd met het bezoek van wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) van 13 tot en met 18 maart 2005 aan Miami, Curaçao en New York. In Miami houdt de wethouder een toespraak bij de Seatrade Cruise Shipping 2005. Op deze bijeenkomst zullen belangrijke partijen uit de cruisevaart aanwezig zijn.

9. (08-03) Het College heeft ingestemd met het bezoek van wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) aan Hamburg op 20 april 2005. De wethouder is delegatieleider bij de redersdag in Hamburg. Hij zal hier tevens optreden als gastheer tijdens de 'business lunch'. Met het bezoek wil Rotterdam de relatie met de gevestigde reders in Hamburg verstevigen.

10. (08-03) Het College stelt op woensdag 23 maart van 16.30 uur tot 22.00 uur de Burgerzaal ter beschikking voor het Business Event 'Rotterdam durft veilig te ondernemen'. Wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) zal als gastheer optreden bij het evenement waarvoor ongeveer 220 ondernemers zijn uitgenodigd. Het programma biedt Rotterdamse MKB-ondernemers naast praktische informatie voor veilig ondernemen ook de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen over veilig ondernemen.

Beleid

1. (08-03) Het college van burgemeester en wethouders heeft de heer P.E.F. Horst voorgedragen aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Beurs Rotterdam N.V. voor herbenoeming tot commissaris.

2. (08-03) Het College heeft de nieuwe organisatie van de dienst Sport en Recreatie (S&R) definitief vastgesteld. Vanaf 2005 werkt S&R vanuit de nieuwe organisatie. De reorganisatie heeft geleid tot een platte organisatie. Met het oog op de noodzakelijke flexibiliteit, vernieuwing en projectontwikkeling heeft een afdeling Speciale Taken en Projecten een plek in de nieuwe organisatie gekregen. Per productafdeling is gekozen voor een nadere onderverdeling in rayons. Daardoor kan het bestuurlijke, deelgemeentelijke element een belangrijke rol krijgen. De aparte 'unit' Hoek van Holland is opgeheven. Een cultuurveranderingstraject is in gang gezet met het oog op meer samenwerking intern en met de deelgemeenten. De reorganisatie gaat gepaard met een besparing van bijna 9% op de formatie van de stedelijke overhead. Het accent verschuift van beleid naar uitvoering.

3. (08-03) Het college van B en W heeft het Integraal mandaat en volmachtbesluit 2004 gewijzigd, zodat directeur dS+V mandaat heeft voor het doen van beperkte uitgaven ten laste van het Parkeerfonds.

4. (08-03) Het college van B en W heeft besloten de deelgemeente Feijenoord aan te wijzen als gebied waar een opruimplicht voor hondenpoep geldt. De opruimplicht geldt voor heel Feijenoord, behalve in de losloopgebieden en de hondenuitlaatplaatsen

5. (08-03) Het College heeft besloten een appartement aan te kopen in het hotspotgebied Strevelsweg. Het appartement wordt nadien aan Com.wonen overgedragen tegen een door de gemeente betaalde koopsom. De Strevelsweg is één van de negen door het College aangewezen hotspotgebieden die in de periode 2003-2008 integraal moeten worden aangepakt.

Middelen en Control

1. (08-03) Het College heeft de regelgeving voor de begroting en rekening neergelegd in het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeente. Een onderdeel in het BBV is de informatie voor derden, kortweg iv3, dat aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moet worden aangeleverd. De iv3 vloeit voort uit Europese regelgeving en is verplicht voor centrale en decentrale overheden. Voor de verbetering en het op peil brengen en houden van de iv3 zijn in de regelgeving een aantal maatregelen doorgevoerd. Eén daarvan is dat het College per kwartaal, bij de begroting en bij de jaarrekening een verklaring moet afgeven dat de verstrekte informatie betrouwbaar is. Doordat de diensten tijdig hun informatie aanleveren, is het mogelijk de verklaring 4e kwartaal 2004 aan het CBS aan te leveren.

2. (08-03) Het College heeft de managementcontracten 2005 vastgesteld voor de diensten Gemeentewerken, Gemeentelijke Kredietbank en de kostenplaats Openbare Ruimten en Milieu. Deze contracten zullen in de komende weken getekend worden door wethouder N. Janssens (o.m. Middelen) namens het college en door de directeur van de betrokken dienst.


---- --