Ingezonden persbericht

-Verklaringen over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB):
Parlementsverkiezingen in Moldavië van 6 maart 2005 :
Url: http://ue.eu.int/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/nl/cfsp/84104.pdf

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 / 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 0 2 6
press.office@consilium.eu.int http://ue.eu.int/Newsroom
7160/1/05 REV 1 (Presse 58) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 9 maart 2005
7160/1/05 REV 1 (Presse 58)
P 22/05
(OR. fr)
Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de parlementsverkiezingen in Moldavië van 6 maart 2005

De Europese Unie neemt nota van de eerste bevindingen van de internationale verkiezingswaarnemingsmissie (IEOM) over de parlementsverkiezingen van 6 maart 2005 in de Republiek Moldavië, waaruit blijkt dat daarbij in het algemeen de tegenover de OVSE en de Raad van Europa aangegane verbintenissen en andere internationale normen in acht zijn genomen. De Europese Unie is verheugd over het feit dat de verkiezingen zijn gekenmerkt door een meer concurrerend en pluralistisch partijenstelsel, eerbiediging door de centrale kiescommissie van de wettelijke bepalingen, meer diversiteit in de geschreven pers en grotere betrokkenheid van de civiele samenleving bij het verkiezingsproces.

De Europese Unie betreurt evenwel dat de verkiezingen niet hebben voldaan aan bepaalde elementaire criteria die vereist zijn voor een competitief verkiezingsproces, met name onpartijdige campagnevoorwaarden en eerlijke toegang tot de media. De Europese Unie is bezorgd over de tijdens de verkiezingscampagne opgeworpen belemmeringen voor de activiteiten van de partijen, over gevallen van intimidatie van kandidaten en media van de oppositie, over de op werknemers in de publieke sector uitgeoefende druk en over gevallen van misbruik van overheidsfinanciën. De Europese Unie verzoekt de Moldavische autoriteiten de door de internationale verkiezingswaarnemingsmissie vastgestelde en in het eindverslag van de OVSE/het ODIHR bevestigde tekortkomingen te verhelpen.

De Europese Unie is bereid met de verkozen partijen samen te werken om Moldavië te steunen en is vastbesloten in het kader van het Europees nabuurschapsbeleid haar steun te verlenen aan de verankering van de democratie en de modernisering in Moldavië.

De Europese Unie doet een beroep op de Moldavische politieke krachten te blijven samenwerken aan de voortzetting van het proces van democratisering en politieke en economische ontwikkeling van Moldavië, waaronder de oplossing van het conflict in TransDjnestrië binnen de context van de territoriale integriteit van Moldavië. "De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan."

* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.