Gemeente Zwolle

Drie kandidaten in race voor titel Zwolse Stadsdichter

De commissie Stadsdichters heeft uit achttien sollicitanten drie aspirant stadsdichters geselecteerd voor het Stadsdichterschap van Zwolle. De kandidaten zijn: Paul Gellings, Berrie de Boer en Stadsdichtersduo Lucy Legeland en Jack Weijkamp (Firma Weijland). Nu is de Zwolse burger aan zet. Vanaf 9 maart 2005 kunnen zij hun stem uitbrengen. Op 10 maart organiseert de Stichting Literaire Activiteiten Zwolle (LAZ) een presentatieavond in het Biebcafé aan de Diezerstraat, waar iedereen van harte welkom is. Op 7 april 2005 maakt wethouder Cultuur bekend wie benoemd wordt als eerste officiële Zwolse Stadsdichter voor de komende twee jaar.


1
Het is de commissie opgevallen dat gezien de gevarieerde leeftijdsopbouw, het stadsdichterschap leeft bij jong en oud. De ingestuurde gedichten vertoonden een boeiende mengeling van actuele en traditionele thema's. Qua vormgeving viel de diversiteit van genres en stijlen op. Bij alle inzendingen was sprake van een duidelijke betrokkenheid bij de stad Zwolle. Kortom het idee van een Stadsdichterschap voor Zwolle was volgens de commissie duidelijk aangeslagen.

Stem van de burger telt
De inwoners van Zwolle kunnen gaan stemmen! Op 9 maart worden de drie gedichten en de stemkaart geplaatst in de Peperbus, op de gemeentepagina. Daarnaast liggen de stemkaarten ook bij boekhandel Westerhof (heeft ook een filiaal in Stadshagen), boekhandel Waanders, het informatiecentrum en de bibliotheek. De stemkaarten kunnen tot 17 maart ingeleverd worden. Stembussen staan bij de bibliotheek en het informatiecentrum.

Presentatie drie kandidaat Stadsdichters
Op woensdag 10 maart organiseert de Stichting Literaire Activiteiten Zwolle een avond waarop de drie gekozen kandidaat Stadsdichters hun gedichten voordragen en zij worden geïnterviewd door Liliane Waanders. De avond begint om 19.30 uur in het Biebcafé (ingang van de bibliotheek) aan de Diezerstraat 80 in Zwolle. De avond wordt opgeluisterd met een muziekintermezzo. De toegang is gratis.

7 april 2005 bekendmaking Stadsdichter
Op donderdag 7 april 2005 wordt de eerste officiële Zwolse Stadsdichter gepresenteerd door wethouder Cultuur. Iedereen die zijn of haar stem heeft uitgebracht is van harte welkom! De avond wordt muzikaal ingevuld. De presentatie vindt plaats in de raadszaal van het stadhuis, Grote Kerkplein 15 vanaf 16:45 uur.