Gemeente Enkhuizen

week 10: Gladheidbestrijding in Enkhuizen

Vorige week ook zo heerlijk wakker geworden in een witte wereld? Met het vallen van de eerste sneeuwvlokken weten de medewerkers van Het Witte Hert (gemeentewerf) al hoe laat het is.

Op dagen zoals vorige week woensdag start de eerste ploeg buitendienstmedewerkers rond 5.00 uur met de gladheidbestrijding in Enkhuizen. In de loop van de ochtend was het voltallige personeel van Het Witte Hert op een of andere manier bezig met het beperken van de sneeuwoverlast. Op dagen zoals deze wordt al het materieel ingezet, te weten de grote wagen voor ploegen en strooien, de kleine wagen en een shovel. Daarnaast zijn zeker vier ploegen te voet actief met bezems en schuivers. Twee ploegen in de binnenstad en twee ploegen in de nieuwbouw. Zij vegen voornamelijk de bruggen en veelgebruikte maar moeilijk bereikbare straten en plekken. Ook in het geval van een noodsituatie kunnen zij snel(er) ter plaatse zijn, bijvoorbeeld om doorgang te geven aan een ambulance.

Hoofdroutes eerst
De gladheidbestrijding concentreert zich in eerste instantie op de hoofdroutes in Enkhuizen. Sommige fietspaden behoren daar ook toe. Daarna volgen subroutes die voor veel omwonenden óók belangrijk zijn, maar voor het zogenoemde algemeen belang ondergeschikt aan de hoofdroutes. De wagens ploegen de sneeuw los tot een klein stukje boven het wegdek. Daar wordt vervolgens zout op gestrooid, dat wel door het verkeer moet worden 'ingereden'. Zonder verkeer heeft zout dus weinig zin. Soms lijkt het dan alsof er niet is gestrooid.

We rijden niet op de volgende wegen:
Randweg
Provincialeweg
Drechterlandseweg
Oosterdijk
Dit zijn wegen van de provincie, daar verzorgt Uitwaterende Sluizen de gladheidbestrijding.
Vrijwilligers.

Via de pers is aan de gemeente gevraagd of wij -net als in het noorden van het land- gebruik maken van extra (vrijwillige) medewerkers. Het coördineren van een groep vrijwilligers of 'inwerken' van nieuwe medewerkers kost veel tijd en moeite. En dat is op een zelden voorkomend moment als vorige week een schaars goed! Het is moeilijk, maar gelukkig niet onmogelijk om de gladheidbestrijding bij zulke omstandigheden onder controle te houden.
'Vrijwilligers' kunnen helpen door hun directe woonomgeving sneeuwvrij en veilig te houden. En ze helpen de gemeente enorm door de wegen vrij te houden van geparkeerde auto's en andere obstakels, tenzij er geen andere mogelijkheden zijn natuurlijk.

Datum laatst gewijzigd: 8/3/2005