Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Ruim 1.500 bewoners nemen deel aan Barendrechtse Barometer Bewoners noemen veiligheid
hoogste prioriteit gemeente

BARENDRECHT (woensdag 09 maart 2005) - De gemeente Barendrecht krijgt van bewoners voor haar totale functioneren een gemiddeld rapportcijfer van 6,6. Daarnaast zijn bewoners over het algemeen tevreden over het wonen in de eigen buurt. Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek de Baren-drechtse Barometer, dat de gemeente vanaf dit jaar jaarlijks houdt. Aan het onderzoek hebben in januari 1.577 van de 3.000 benaderde Barendrechtse bewoners van 15 jaar en ouder deelgenomen, wat neerkomt op een positieve respons van 53%. De Barendrechtse Barometer is het vervolg op de omnibusonderzoeken die de gemeente in de jaren '90 heeft gehouden. Bij het laatste omnibusonderzoek in 2000 kreeg de gemeente voor haar functioneren ook een 6,6 van de bevolking. Naast vragen over het algemene functioneren van de gemeente is in het onderzoek van dit jaar ook specifiek aandacht besteed aan veiligheid en de mate waarin bewoners met elkaar omgaan en onderdeel uitmaken van de Barendrechtse samenleving.

Hoewel de bewoners de gemeente met een 6,6 een voldoende geven, zijn er nog wel verbeteringen mogelijk. De gemiddelde Barendrechter is namelijk nog niet altijd van mening dat de gemeente voldoende rekening houdt met de wensen van bewoners. Daarnaast vinden bewoners over het algemeen niet dat ze zelf invloed hebben op de gemeentepolitiek. Het merendeel van de Barendrechters wil betrokken worden bij plannen die over de eigen buurt gaan. Als wordt gevraagd naar de punten die de gemeente als eerste moet aanpakken, blijkt dat veiligheid in het komende jaar veruit de belangrijkste prioriteit moet zijn. Daarna volgen respectievelijk verkeer en vervoer, jeugdbeleid en milieu.

Positief over eigen buurt
De Barendrechtse inwoners zijn over het wonen in de eigen buurt over het algemeen tevreden, wat blijkt uit een 7,5 als gemiddeld cijfer. Terugkijkend op het afgelopen jaar vindt gemiddeld ruim 10% van alle Baren-drechters dat de eigen buurt vooruit is gegaan, bijna 60% vindt dat de buurt gelijk is gebleven en een kwart van de inwoners is van mening dat de eigen buurt achteruit is gegaan. Kijkend naar 2005 verwacht 7% van de inwoners dat de eigen buurt vooruit zal gaan, 56% dat de buurt hetzelfde zal blijven en verwacht 20% dat de eigen buurt achteruit zal gaan. Over zowel het oordeel over het afgelopen jaar als de verwachting voor dit jaar zijn bewoners uit Barendrecht-Carnisselande positiever dan bewoners uit Barendrecht-Centrum.

Sfeer en onderling contact
Omdat de gemeente Barendrecht flink is gegroeid en er in de afgelopen jaren veel nieuwe wijken en bewoners bijgekomen zijn, is in de Barendrechtse Barometer extra aandacht aan dit onderwerp besteed. Ruim een derde van de bewoners vindt dat sfeer in de gemeente de afgelopen jaren verslechterd is. Dit geldt vooral voor de bewoners in Barendrecht-Centrum die de afgelopen jaren Barendrecht hebben zien veranderen. In het onderzoek is verder specifiek ingegaan op de mate waarin bewoners met elkaar omgaan. Van de totale groep bewoners vindt 21% dat er meer contact zou moeten zijn tussen bewoners van Barendrecht-Centrum en Carnisselande. Ruim de helft van de bewoners ziet het stimuleren van dit onderlinge contact overigens niet als taak van de gemeente. De wens tot meer onderling contact leeft vooral in Carnisselande. De bewoners in Carnisselande hebben ook een overwegend positief beeld van Barendrecht-Centrum. Het beeld dat bewoners in Barendrecht-Centrum van Carnisselande hebben is minder positief. Wijkveiligheidsplannen
De gemeenteraad heeft in de begroting vastgelegd dat dit jaar de eerste wijkveiligheidsplannen opgesteld worden en dat hiervoor de inbreng van Barendrechtse inwoners noodzakelijk is. De Barendrechtse Barometer is dan ook specifiek ingegaan op de veiligheidsbeleving van bewoners. Een ruime meerderheid van de bewoners (63%) voelt zich zelden of nooit onveilig in Barendrecht, 34% voelt zich soms onveilig en bij 3% van de ondervraagde bewoners is dat vaker het geval, waarbij de onveiligheid vooral 's avonds wordt ervaren. Jongeren van 15 tot 24 jaar blijken zich het meest onveilig te voelen en bewoners van 25 tot 34 jaar het minst onveilig. Als het gaat om plekken in Barendrecht waar bewoners zich onveilig voelen, scoort vooral het NS-station hoog en wordt ook de omgeving rond pinautomaten veel genoemd. De gemeente stelt de komende maanden het eerste wijkveiligheidsplan op voor de wijken Meerwede, Waterkant en Havenkwartier. De resultaten van de Barendrechtse Barometer worden hierbij gebruikt voor het opstellen van gerichte acties. Daarnaast houdt de gemeente in maart en april gesprekken met bewoners en professionals om de cijfers van het onderzoek aan te vullen. Na deze groepsgesprekken worden alle bewoners uit de betreffende wijken uitgenodigd om op 14 juni 2005 op de voorlopige plannen te reageren tijdens een interactieve 'stickertjesavond'.

Actieplannen
De resultaten van het onderzoek worden op maandag 4 april in de openbare vergadering van de raadscommissie Samenlevingszaken gepresenteerd. Daarnaast zal de gemeente niet alleen op het gebied van veiligheid, maar ook op andere gebieden actieplannen opstellen. Omdat dit jaar de Barendrechtse Barometer voor de allereerste keer is gehouden, kunnen de resultaten nog nauwelijks met andere cijfers worden vergeleken. Wel zal de gemeente bepalen wat de streefcijfers voor volgend jaar zijn en welke resultaten beter moet zijn als het onderzoek volgend jaar wordt herhaald. In de actieplannen werkt de gemeente uit op welke wijze zij de streefcijfers wil realiseren. Deze actieplannen worden op een later moment besproken in een openbare vergadering van de raadscommissie Samenlevingszaken.

Meer informatie
GeĂŻnteresseerden in de uitslag van het onderzoek de Barendrechtse Barometer kunnen op de gemeentelijke website www.barendrecht.nl terecht voor alle resultaten en conclusies.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht