SP Tilburg


9 maart 2005


1 mei 2005: roze zonder rood

Zonder u lastig te vallen met alle details moeten wij u helaas mededelen dat de SP dit jaar niet mee zal doen met de viering van 1 mei, zoals eerder bericht en afgesproken met GroenLinks en PvdA. Natuurlijk behoeft dit wel enige toelichting: waarom kan die afspraak niet afgesproken blijven? Paul Huijgen voerde als afdelingsvoorzitter de 'onderhandelingen' met de voorzitters van beide andere partijen en doet hierbij verslag.

Huijgen: 'Als SP hadden we twee voorwaarden gesteld aan deelname en tegelijk allerlei creatieve en leuke invulling voorgesteld. Het zou voor ons écht ergens over moeten gaan - namelijk over 'linkse samenwerking' - én we zouden gewone mensen erbij moeten betrekken en ermee moeten bereiken. Welnu, die twee elementen met elkaar combineren, dat vonden GroenLinks en PvdA moeilijk, zelfs onmogelijk. Zij zeggen zich niet voor te kunnen stellen dat met burgers gesproken kan worden over de voordelen van een links college. Zij wilden vooral een feestje in de open lucht, bij de Schans in Tilburg Noord, en dan in de namiddag en meer achteraf een politiek debat van de kenners onder elkaar. Volgens ons zou het in Noord toch zeker ook moeten gaan over de vraag of de Schans ook door een links college zo dichtgedaan zou worden, of we zwarte wijken en scholen willen, of de flats gesloopt moeten worden, hoe we het huisartsenprobleem oplossen, enz. - allemaal vragen waar wijkbewoners toch écht mee zitten'.

Toen in het gesprek puntje bij paaltje kwam, bleek waar het probleem echt zit: PvdA en GroenLinks willen nu nog geen discussie over een ander beleid, zij willen de bevolking niet het perspectief van een links beleid voorhouden: zijn willen de deur naar het CDA eigenlijk gewoon open houden. Als coalitiepartijen zitten zij natuurlijk ook in een andere positie, maar wij vroegen ook niet om nu al het college op te blazen. Maar als je diep in je hart wat anders wilt, moet je volgens ons van je hart ook geen moordkuil maken. Ook de SP vindt dat de kiezer het laatste woord heeft. Maar je kunt het veel mensen wel wat gemakkelijker maken als je tevoren zegt dat je ook echt een ander beleid voor hen wilt, dat je daar voor gaat.

Dat wil de SP nou eenmaal. Het gesprek daarover zal ook doorgaan, ook met GroenLinks en de PvdA, hebben we afgesproken. We zullen bijvoorbeeld gedrieën het stadsbestuur van Nijmegen eens vragen of een links bestuur voor de bevolking nieuwe kansen geschapen heeft, en of we daar lessen van kunnen leren. Jammer dat we op 1 mei niet wat steviger doorpakken, maar voor de SP is het te weinig om alleen maar een leuk feestje te organiseren. Weliswaar werk je dan met elkaar samen, maar wij verstaan wel wat stevigers onder linkse samenwerking!

www.tilburg.sp.nl


---- --