Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 047 TR
Datum: 8 maart 2005

Hogere vergoeding voor bescherming weidevogels

Gedeputeerde Staten hebben besloten de vergoeding voor de bescherming van grutto- en tureluurnesten te verhogen van E 40 naar E 60 per nest. De subsidieregeling voor de bescherming van weidevogels 'Vliegende Euro's' is hiervoor aangepast. Voor de jaren 2004 t/m 2007 heeft de provincie jaarlijks E 60.000 in deze regeling beschikbaar voor de bescherming van de grutto en tureluur.

Na de eerste subsidieronde in 2004 heeft de provincie de subsidieregeling 'Vliegende Euro's' geëvalueerd met betrokken organisaties, waaronder de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten, BoerenNatuur en het provinciale steunpunt Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Het afgelopen jaar is in Brussel bekend geworden dat de provincie deze vorm van financiële steun mag verlenen. De regeling is in 2004 door de betrokken organisaties en de deelnemende agrariërs goed ontvangen. Nu, na één jaar praktijk, wordt een aantal verbeteringen voorgesteld die Gedeputeerde Staten overnemen.

Op basis van de evaluatie verhoogt de provincie de vergoeding per nest van E 40 naar E 60. Ook mag in 2005 de zogenaamde vluchtstrook van 750 m2 per nest, een strook van niet gemaaid gras op het weiland waar de weidevogels dekking kunnen vinden, op het perceel rouleren. Daarnaast wordt het straks mogelijk dat een collectief van meerdere bedrijven met aangrenzende percelen een aanvraag kan indienen.

Boeren kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor subsidie uit de regeling. Een boer moet bijvoorbeeld minimaal vijf gruttonesten op zijn bedrijf hebben en hiervoor maatregelen treffen.

Boeren kunnen dit jaar tot 15 juni hun aanvragen indienen bij het Steunpunt Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer in Leeuwarden. De regeling wordt bekend gemaakt in de regionale media.


---- --