ATO Instituut voor archeologisch onderzoek


Vencomatic Broiler System driekwart lagere ammoniakemissie dan traditionele stallen met grondhuisvesting

8-3-2005

De ammoniakemissie van het Vencomatic Broiler System (VBS) is tijdens de zomerronde gemiddeld 20,3 gram per dierplaats per jaar en tijdens de herfstronde 20,4 gram per dierplaats per jaar (incl. 19 % leegstand). Op jaarbasis is de ammoniakemissie 75% lager dan de emissiefactor voor traditionele grondhuisvesting. Dit concludeert de stalemissie-meetploeg van Agrotechnology & Food Innovations, onderdeel van Wageningen UR.

Naast ammoniak is ook de geuremissie gemeten. In tegenstelling tot de ammoniakemissie is de geuremissie van VBS hoger dan uit traditionele stalsystemen. Onduidelijk is of dit een effect van het stalsysteem is of dat managementfactoren, zoals bijvoorbeeld voersamenstelling, een rol hebben gespeeld.

Uit eerder onderzoek bleek ook al dat er geen relatie is tussen de uitstoot van geur en ammoniak uit pluimveestallen. De geuremissie van een stal voor leghennen met een legbatterij is bijvoorbeeld vergelijkbaar met die van een scharrelstal met grondhuisvesting terwijl de ammoniakemissie van een scharrelstal tien maal zo hoog is als van een stal met een legbatterij.


***********************Einde persbericht**********************

Meer informatie kunt u opvragen bij Annemieke Hol (annemieke.hol@wur.nl) of tel nr. 0317 476597). Het rapport kunt u vinden op www.stalemissies.nl onder nieuws.
Updated 9-3-2005 (c) Wageningen UR 2005