GroenLinks

GroenLinks wil hoorzittingen over oorlogsdeelname Afghanistan

9 maart 2005

GroenLinks is blij dat de regering de instemming van de Kamer wil voor deelname aan de Amerikaanse terroristenjacht in Afghanistan. Nu de regering de rol van de Kamer serieus neemt, moet de Kamer ook haar eigen rol serieus nemen. Daarom wil GroenLinks dat de Kamer hoorzittingen houdt voor hierover een beslissing te nemen.

De Kamer moet een gefundeerd en afgewogen oordeel kunnen vormen over de deelname van Nederlandse troepen aan de Amerikaanse terroristenjacht in Afghanistan. Het Amerikaanse verzoek om Nederlandse deelname stamt uit 2002, dus er kan geen reden zijn voor overhaaste beslissingen.

Mede via hoorzittingen kan de Kamer een duidelijker beeld krijgen over deze uitzending. Het is belangrijk om te weten welke taken de Nederlanders precies krijgen, met welke instructies ze werken, en hoe er wordt gewerkt onder het bevel van de Amerikanen. En hoe wordt er omgegaan met mogelijke gevangenen? In de hoorzittingen zou tevens in moeten worden gegaan op de bezwaren die de militaire vakbonden hebben geuit. Daarnaast wil GroenLinks aandacht voor de vraag wat het effect van deze oorlogshandelingen is op de veiligheidssituatie in de regio. Gisteravond tijdens het spoeddebat over de Nederlandse oorlogsdeelname in Afghanistan bleek bovendien dat er ernstige twijfels bestaan over de rechtsgrond van deze acties. Ook dat dient te worden opgehelderd.

Farah Karimi